AlterNative Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 23. alkalommal

Ma, amikor a fesztiválok alig három-négy kiadást érnek meg, nagy siker és öröm, hogy az AlterNative Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál már a 23. alkalomnál tart, hogy a szervezőknek évről évre sikerül egy színvonalas, elismert filmszemlét létrehozniuk. A marosvásárhelyi esemény programját Sipos Levente fesztiváligazgató, Gáspárik Attila, a fesztivál művészeti igazgatója és Bartha Zsuzsa sajtószóvivő foglalta össze.

A szervezők elsősorban azt emelték ki, hogy nem csupán a jó filmekért, a koncertekért, kiállításokért jönnek az érdeklődők ezen a héten Marosvásárhelyre, hanem a személyes találkozásokért, az élő kapcsolatokért is.

Az idén közel 900 filmet küldtek a versenyre. A zsűri 824-et nézett végig, amelyből 51 film jutott át a rostán, köztük hét magyarországi, három orosz, 5 francia, 3 román. Nagyon sok érkezett a közel-keletről, például Iránból, Pakisztánból, közöttük több propaganda jelleggel, amit szintén a zsűrinek kellett kiszűrnie, hiszen erre a fesztiválra csakis a művészi igénnyel készült alkotások kerülhetnek be.

A filmeket magyar, román és angol nyelvre fordítják a szinkrontolmácsok, hogy mindenki megérthesse azokat, de feliratozások is lesznek – ígérték a szervezők, akik azt szeretnék, ha mindenki jól érezné magát. A gyerekekre is gondoltak, mint mindig, most is. Csemegeként a Pejó Róbert filmjét, a Mancsot emelte ki a fesztivál művészeti igazgatója, a magyar mentőkutyáról készült alkotást.

A filmvetítések mellett három dzsesszkoncert lesz, négy kiállítás négy különböző helyszínen, ezen kívül beszélgetések az alkotókkal.

A fesztivál november 4-én, szerda délután 5 órakor veszi kezdetét Sanna Lenken Az én sovány nővérem című svéd-német játékfilmmel a Kultúrpalota nagytermében. Szerdán ezzel együtt három játékfilmet vetítenek le, a J’ai Bistrot-ban pedig Beke István és Orosz Dávid koncertezik este 8 órától. A hivatalos megnyitóra csütörtök este fél 9-kor kerül sor, amit 9 órától Mundruczó Kornél Fehér isten című játékfilmje követ. A belépők ára az idén sem változik, egy bérlet az öt napra 40 lejbe kerül, míg a napijegy ára 15 lej. A fesztivál részletes programja megtalálható a https://www.madisz.ro/hu/ honlapon.

Kimaradt?