Kísérletek mesedélutánja volt a csíki Gutenberg könyvesboltban

Kémiai kísérletek játékos bemutatásának lehettek cselekvő részesei Csíkszeredában a Gutenberg könyvesbolt csütörtök esti programjára érkezők. A rendhagyó programon Albert Csilla kémikus kalandos kísérletek során magyarázta el több kémiai folyamat lényegét a gyerekeknek.

Táncoló cseppek, tej-tűzijáték, levegővándorlás – csak néhány elnevezés abból a kémiai kísérletsorból, amelybe beavatta a csíkszeredai gyerekeket Albert Csilla kémikus csütörtök este a Gutenberg könyvesbolt programján. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem előadója ugyanis arra vállalkozott, hogy a bolt szokásos heti foglalkozásán megmutassa a kicsiknek és szüleiknek: hogyan lehet konyhai kellékek segítségével, tudományos összekapcsolásokkal rendkívüli, látványos és mókás folyamatsorokat létrehozni.

Tőzsér Kinga tulajdonos a bevezetőben jelezte: a foglalkozás ötletét a 25 éves Babilon Kiadó gondozásában megjelenő Mi Micsoda ismeretterjesztő könyvsorozat adta. A kalandos kísérletező esten a gyerekcsoport megtapasztalhatta: olaj, víz, ecet és ételszínezék, só és luftballon felhasználásával olyan hatásokat hozhatnak létre, mint a legmerészebb fantáziáikban. Továbbá hasznos volt szülőknek is megtanulniuk például, hogyan készíthetnek könnyedén vákuumot mécsessel és pohárral.

A kísérleteket – az előadó felügyeletével – minden gyerek maga is sorra elvégezhette, kivéve az utolsó, a hatalmas tapsot kapó ammónium-dikromát vulkán kísérletét. Aki pedig megéhezett volna, a kínált almaszeletekkel olthatta éhét. Az est végére olyan kisgyereket is hallottunk, aki határozottan kijelentette: ő is „kotyvalék-tervezővő” szeretne lenni felnőtt korában.

Nem számított rá, hogy ennyire aktívak lesznek a gyerekek, és nagyon jól érezte magát a társaságban – mondta a Maszol kérdésére az est végén Albert Csilla. A kémikus jelezte: a kísérletek az interneten is elérhetők, és maga is ajánlja a szülőknek, hogy például esős hétvégéken órákra leköthessék ily módon a gyerekeket. A kémikus tapasztalata szerint kisgyerekkorban a legfogékonyabbak a kémiai folyamatok rejtélyei iránt, és ezt érdemes kihasználni.

Tőzsér Kinga jelezte: a pár éve elindított, kezdetben havi, immár heti rendszerességgel szervezett ingyenes gyerekfoglalkozásaikra Csíkszereda mellett Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen is várják a gyerekeket a Gutenberg könyvesüzletekbe, előbbi két színhelyen minden csütörtökön 6 órától, Udvarhelyen szerdánként hatkor – és ez a vakáció alatt is így lesz majd. A másfél órás programokra rendszeresen hívnak meg színművészeket, előadókat, s a kis vetítő fülkében is rendszeresen néznek együtt a gyerekekkel diákat – mondta el Tőzsér Kinga.

Kimaradt?