Kolozsváron találkoznak a Kárpát-medencei fiatal magyar művészettörténészek

Ötödik, jubileumi állomásához érkezett a Fiatal Művészettörténészek Konferenciája rendezvénysorozat. 

A kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és a budapesti CentrArt Egyesület közös szervezésében két évente megrendezésre kerülő konferencia idei helyszíne Kolozsvár. Korábban Kolozsvárott (2007), Budapesten (2009), Marosvásárhelyt (2011) és Pécsett (2013) volt már hasonló rendezvény.

A konferenciasorozat célja a pályakezdő művészettörténészek számára fórumot biztosítani a kutatásaik bemutatására, ami egyben jó lehetőség az anyaországi és erdélyi fiatal szakemberek közötti ismerkedésre, kapcsolattartásra. Az eddigi konferenciák sikerét három tanulmánykötet és összesen több mint százötven előadás is jelzi, illetve, hogy olyan rangos partnerintézmények sorakoztak fel a szervezők mellett, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem vagy a Maros Megyei Múzeum. Az idei rendezvényre a Protestáns Teológiai Intézet termeiben kerül majd sor október 23-25 között (péntektől vasárnapig), reggel 9 órától.

Az előadások a középkortól a klasszikus kortársig szemléznek az erdélyi és a magyar művészet történetéből, s fény derül a magyar művészet nemzetközi kapcsolatrendszerének, stilisztikai, ideológiai vagy elméleti kérdéseinek egyes vetületeire, miközben sokszor jól ismert alkotók vagy alkotások kerülnek egészen új megvilágításba. A képző- és iparművészet számos ága, a falképfestészettől és a festőasztalosságtól kezdve az építészeten és emlékműállításon keresztül a fotóig és a színházi díszlettervezésig megjelenik az előadásokban, nem feledve a kályhacsempe-készítést, a grafikát vagy a plakátművészetet sem.

Pénteken és szombaton a konferenciasorozatban már hagyományossá vált városnéző séták teszik gazdagabbá a programot, melyben közreműködik a Korzo Egyesület is.

Az idei rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta. A rendezvény részletes programja a konferencia Facebook-profilján érhető el. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Kimaradt?