Aknay János kiállítása Marosvásárhelyen

Október 16-án, pénteken 17 órakor nyílik meg Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása a Bolyai Klubban (a Köpeczy-Teleki ház első emeletén, a volt Kossuth utca és Szentgyörgy utca sarkán, ma Forradalom utca 1 sz.).

Aknay János a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítója, a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő egyénisége.  A neves festő a mértékadó magyarországi galériák állandó vendége, de számos műve van Svédországban, Németországban, Ausztriában, az USA-ban, Japánban és sok helyen a világon. A képzőművész ugyanakkor szorosan kötődik Erdélyhez, az erdélyi magyar képzőművészethez is: Aknay már az 1980-as évektől rendszeresen látogat Erdélybe, innen a kapcsolata Szepessy Lászlóval is.

Aknay János és Szepessy László ismeretsége és barátsága valamikor a nyolcvanas évek közepe táján kezdődött immár harminc esztendeje, és tart a mai napig. Több kiváló munkája került a Szepessy-gyűjteménybe, mint például az Ecce Homo, az Angyal érkezett, a Kapcsolat IV., a Lebegés, vagy a Kis magyar őrangyal. Ma már Aknay János alkotásai jelentős részét képezik ennek a gazdag gyűjteménynek. Szepessy László képzőművészeti gyűjteményének, a magyarországi és erdélyi művészek munkáit egyaránt magába foglaló kortársi kollekciónak egyébként is fő sajátossága, hogy összekapcsolni igyekszik azt, ami minden pillanatnyi töredezettsége és sérülékenysége ellenére a „magyar-magyar” tárgyi és szellemi kulturális értékek mentén, a múltra támaszkodó és jelenkorra épülő hagyományteremtődés értelmében összerendeződni igyekszik.

 A kiállítást Markó Béla költő nyitja meg, közreműködnek Bogdán Zsolt és Barabási Tivadar  színművészek. A tárlat október 30-ig lesz megtekinthető.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Kimaradt?