Konferenciával ünnepli jubileumát az EMKE

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A jubileum tiszteletére interdiszciplináris konferenciát szerveznek az egyesület kolozsvári, Györkös Mányi Albertről elnevezett emlékházában csütörtökön.

A dualizmus korának legnagyobb, hatását és tevékenységét tekintve legátfogóbb magyar művelődési egyesülete, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az idén áprilisban 130 éves kerek évfordulóját töltötte.

A tudományközi konferencia az évforduló kapcsán megvalósuló projekt része, és célja az EMKE egykori és mai értékeinek tudományos feltárása, bemutatása és népszerűsítése. Azt kívánja megvilágítani, hogy miben állt jelentősége, melyek voltak azok a szélesebb történeti-társadalmi hatóerők, melyek következtében az egyesület létrejöhetett, valamint milyen volt társadalmi támogatottsága, és az egyesület különböző korszakaiban milyen történeti változások befolyásolták működését, tevékenységi körének alakulását – olvasható a konferencia szervezőinek Maszolhoz eljuttatott közleményében.

Október 15-én, csütörtökön 10 órától Széman Péter EMKE-elnök és Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, valamint Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke mond köszöntő beszédet.

A teljes program itt olvasható.

Időpont: 2015. október 15., csütörtök, 10 óra.

Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.)

Kimaradt?