Az évad első gyermekelőadását mutatja be a Harag György Társulat

A szatmári közönség október 7-én, 11 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában tekintheti meg a Márkó Eszter és Pavlovits Miklós által színpadra alkalmazott, közismert mesét, a Babszem Jankót.

Márkó Eszter neve nem ismeretlen a szatmári színházkedvelők körében, hiszen színésznőként már többször szerepelt a Harag György Társulat előadásaiban. Az idéntől ismét állandó társulati tagként foglalkoztatott Márkó ezúttal rendezőként is bemutatkozik Szatmárnémetiben, ugyanis egy társszerzőként jegyzett mesebohózatot visz színre. A budapesti József Attila Színház gyereknézői már jól ismerik az ő általa rendezett előadásokat, most pedig a szatmáriak is megismerkedhetnek vele, hiszen 2015. október 7-én, 11 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában tekinthetik meg a Márkó Eszter és Pavlovits Miklós által színpadra alkalmazott, közismert mesét, a Babszem Jankót.

Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója szeretettel üdvözölte a bemutató kapcsán tartott sajtóbeszélgetés alkalmával Márkó Esztert, és elmondta, ez az első alkalom, hogy a színésznő rendezőként mutatkozik be Szatmáron. „Ebben az évadban két alkalommal rendez nálunk Márkó Eszter. Először a gyerekek, majd a felnőttek számára visz színre egy-egy darabot, a felnőtteknek szánt produkciót stúdióelőadás formájában” – részletezte a társulatigazgató.

A címszerepet játszó Budizsa Evelyn tősgyökeres szatmári, és jelenleg a kolozsvári egyetemen magiszteris színihallgató. „Nagyon jó itthon dolgozni, azokkal a színészekkel játszani, akik játékán úgymond felnőttem” – tette hozzá a színésznő, aki egy egészen érdekes szerepet játszik, ugyanis fizikailag nem jelenik meg a színpadon, hanem a hangjával működik közre, lép interakcióba színésztársaival. Stier Péter a Szatmárnémeti Északi Színház adminisztratív igazgatója szerint igazán mozgalmas hónap áll a színház két tagozata előtt, ugyanis még egy hét is alig telt el, máris két bemutatót tartanak, és októberben összesen hét premiert tervez a szatmári színház.

Volt egyszer, hol nem volt, egy ember meg egy asszony. Olyan szegények voltak, mint a templom egere, sőt, még annál is inkább, mert még gyermekük sem adatott. Egyszer a szegény ember talált egy seprűt az erdőben. Még jóformán haza sem ért vele, amikor betoppant hozzájuk a seprű gazdája is. A boszorkány egy babszemet ad a seprűért cserébe. Ki is kel az elültetett bab reggelre és egy parányi fiúcskát terem. Nagy lenne a szülők öröme, ha a marcona zsiványok el nem lopnák egyetlen kincsüket, a babszemnyi, de annál nagyobb hangú legénykét, hogy tisztességes zsiványt faragjanak belőle...

Az előadás szereplői: Budizsa Evelyn m. v., Rappert-Vencz Gábor, Bodea Tibor, Moldován Blanka, Orbán Zsolt, Péter Attila Zsolt, Gál Ágnes, díszletét és jelmezeit L. Deák Réka m. v. és Bocskai Gyopár m. v. tervezte, zenéjét Gulyás Szabó Gábor m. v. szerezte, koreográfusa Gabriela Tănase volt, a bábok Zayzon Ádám m. v. munkáját dicsérik, a produkció ügyelője és súgója Szabó Ritta.

A Babszem Jankó című gyerekelőadás bemutatójára 2015. október 7-én, szerdán, 11 órától kerül sor a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében. Jegyet váltani a színház Horea úti jegypénztárában lehet, minden hétköznap 10 és 17 óra, szombaton 10 és 13 óra között, előadások előtt egy órával a helyszínen, vagy interneten a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

Kimaradt?