Csíkszéket szolgálná a szeredai kultúrház

A régió kulturális központjaként működne a csíkszeredai művelődési ház. A városi önkormányzathoz tartozó ingatlanba az elképzelések szerint egy közösségek közti társulás fejtené ki stratégiai tevékenységét.

Októberben szavazna Csíkszereda Város Önkormányzata, hogy közösségek közti társulást (ADI)  hozna létre a városi kultúrház kezelésére, melynek fő feladata a Csík Régióban kifejleszteni a Hargita megyei kulturális stratégiát. 

Noha a szakszervezetek művelődési háza ingatlanjátt az eddigi működtetőtől már éve megvásárolta a város, a működtetést gyakorlatilag ebben a formában venné át. Az elképzelés része szerint a megyei önkorményzat is belépne az ADI-ba: a társulást a város kezdeményezte, a formai megoldást a megye javasolta.

A városházán jelenleg kifüggesztett társulási statútum-tervezet szerint az ADI céljai között első a Szabadság tér 16 szám alatti "Művészetek Háza" kihasználása és fenntartása. Művészeti-kulturális- és oktatási tevékenységek folytatása a második tervezett pont. Harmadik a művészeti, technikai, erkölcsi értékek konzerválása és közvetítése Csík térségéből, ezek nemzeti és egyetemes szintjén. 

Cél a műkedvelő együttesek megszervezése illetve felkarolása, fesztiválok szervezése, beleértve a megyeközi és nemzetközieket is. Időszakos kiállítások szervezésének is teret adna a ház, tudományos és technikai körök működtetésének, de szervezhet bármilyen más tevékenyyésget, ami - a tervezett statútumba foglaltak szerint - az életminőséget emeli. Az új ADI kiadóként is tevékenykedhetne a térség turizmusa és kultúrája érdekében. Továbbá az érvényes törvénykezések határai között gazdasági tevékenységet folytatna, tudományos kutatásokat is levezetne, vagy kulturális, turisztikai, gazdasági, fürdő- és környezetvédelmi projekteket találna ki és hajtana végre.

A társulásba, a tervezet szerint, bármelyik térségben működő önkormányzat beléphet. A belépést az igazgatótanács hagyja jóvá egyszerű többséggel, a társulás büdzséjét pedig három évre hagynák jóvá.

A városi tanács a szeptember végi testületi ülésen határozattal szabta meg a városi művelődési ház felületeinek bérlési díjait. A testület által egyhangúlag elfogadott tanácshatározat szerint a 725 férőhelyes nagyterem bérlési díja 600 RON/óra, a márvány előtér bére óránként 500RON, más termekért pedig egységesen 25 lej óránkénti bért hagyott jóvá a testület.

Kimaradt?