Kortárs svéd darabot mutat be a Tamási Áron Színház

A svéd szerző, Jonas Gardell Jegesmedvék című darabját Zakariás Zalán állítja színpadra október 8-án este 19 órai kezdettel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében. 

Mint az a színház közleményében áll, a svéd színjátszás kezdetei a 18. század végéig nyúlnak vissza, és többnyire a rituális megnyilvánulásokból, valamint a népi szórakoztató műsorokból állnak. Rendkívül sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a színház és az opera kulturális életük kitüntetett részévé váljon. Mégis, napjaink egyik legfontosabb operaháza a Svéd Királyi Opera."

Az 1963-ban született Jonas Gardell a Jegesmedvék című tragikomédiájába sűríti egy család mindennapjait, egy idősödő nő magányát, lányainak kilátástalanságát.

A fia – akire a szerző alteregójaként is tekinthetünk – az egyedüli, aki ráébred arra, hogy az egyetlen kiút ebből a nyomasztó közegből az alkotás szabadsága: „Természetesen a művészet egy bizonyos szinten kíméletlen. Annak kell lennie. A művészet megnevez, kiszolgáltat, rámutat. Ez a feladata, és ez természetesen kíméletlen dolog. De a fenébe is, az embernek figyelnie kell arra is, hogy ki az áldozat. Ki az áldozat? A kérdés nagyon egyszerű. Van jogunk megmondani, ki az? Mi haszna a művészetnek, ha nem meri felemelni a hangját? Fogjuk be a pofánkat?”

Kimaradt?