Konferenciát szerveznek a gernyeszegi Teleki kastélyban

Kastélyok és mágnások címmel szervez történelmi témájú konferenciát október 3-án, szombaton a Teleki Kastély Egyesület Gernyeszegen, a Teleki kastélyban.

A szervezők a konferenciával szeretnének egyrészt teret biztosítani a nemességkutatással, nemesi építészettel foglalkozó szakembereknek, hogy bemutathassák kutatásaikat, azok eredményét, ugyanakkor találkozási lehetőséget szeretnének teremteni a kastélyok fenntartásában, illetve műemlékvédelemben érdekelt szakembereknek, egyesületeknek és magánszemélyeknek. A cél, hogy megvitassák a területtel kapcsolatos problémákat, kapcsolatokat építsenek, és próbáljanak közös megoldásokat találni.

A program szerint a konferencia délelőtt 10 órakor, a Teleki kastély tulajdonosának, Teleki Kálmánnak az üdvözlő beszédével kezdődik, azt követik az előadások. Elsőként  Cornel Sigmirean értekezik Az arisztokrata elittől a szellemi elitig (De la Elita nobiliară la elita intelectuală) címmel, majd Fábián István a gernyeszegi kastély két római emlékét ismerteti. Kálmán Attila: Két kultúrapártoló főúr. Gróf Haller László és Haller Gábor, illetve Peter Moldovan: Gróf Teleki Sámuel első végrendeletéről című előadásokra kerül sor.


A kávészünet után Fülöp Zsuzsanna: A bethleni Bethlen család bonyhai kastélyai című értekezése hangzik el, Szabó Tekla a maroshévízi Urmánczy kastélyról és Molnár Zsófia Eszter a kulturális újrahasznosításról, a kastélyterek kortársművészeti felhasználásának lehetőségeiről értekezik. Végül Magyarósi Imola, a Kálnoky Alapítvány ügyvezető igazgatója és Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója beszélget az erdélyi műemlék-helyreállítási tervekről és leendő múzeumokról.

A szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak. 

Kimaradt?