Az örmények képviselője is csatlakozott a kisebbségi kulturális chartához

Kolozsvár örmény közössége is csatlakozott a Kisebbségi kulturális charta támogatóihoz Steib-Kikonbán Anna, a Romániai Örmények Szövetsége kolozsvári fiókszervezetének titkára képviseletében.

„Kolozsvár örmény közössége szempontjából fontosak mindazok az elvek, amelyeket a Kolozsvári kisebbségi kulturális charta tartalmaz, hiszen 2010-től, amióta székhelyünk van és elkezdtük a közösségi munkát, annak érdekében tevékenykedünk, hogy legyen együttműködés és párbeszéd. Elsősorban a város magyarul, illetve románul beszélő örmény közössége között, de ugyanezt szeretnénk szélesebb környezetünkben, Kolozsvár életében, a közösségek közötti viszonyban” – hangsúlyozta a dokumentum aláírásakor Steib-Kikonbán Anna, a Romániai Örmények Szövetsége kolozsvári fiókszervezetének titkára. A chartát mától online is alá lehet írni a Transindex, illetve a Corbii Albi portálon.

A kolozsvári kulturális intézmények és kisebbségi közösségek által szeptember 21-én bemutatott charta aláírt példányát Hegedüs Csilla és Szakáts István juttatta el a Romániai Örmények Szövetsége kolozsvári fiókszervezetének székhelyére. Steib-Kikonbán Anna fiókszervezeti titkár a kisebbségi közösségek korábbi találkozóinak gyakorlatáról beszélt a dokumentum kezdeményezőinek, és azt is elmondta: föl kell eleveníteni az interkulturalitást a hétköznapokban, hogy Kolozsváron mindenki tudjon arról, mivel járultak hozzá a kisebbségek a város kultúrájának kialakulásához.

A Kolozsvári kisebbségi kulturális chartát ez idáig öt kolozsvári kisebbség – a magyar, a német, az örmény, a roma és a zsidó közösség – és tizenegy kulturális intézmény képviselője írta alá. A dokumentumot kézjegyével ellátta továbbá Talpas Botond a Da, poftiți! Igen, tessék! mozgalom elnöke, valamint  Bethlendi András, a  Musai–Muszáj kezdeményező csoport képviselője.

A dokumentumot bárki támogathatja, aki egyetért azzal, hogy a közösségek közötti folyamatos párbeszéd, egymás megismerése, kultúrájának tisztelete gazdagítja a várost, európai jövőjét alapozza meg. Mert Kolozsvár egy időben Cluj, Klausenburg és Klojznburg is, a mi városunk!

Mától a charta háromnyelvű szövegét itt és itt lehet elolvasni és aláírni.

Kapcsolódók

Kimaradt?