Bezárkózva készítette elő csíki kiállítását a 75 éves Márton Árpád

Szó szerint bezárkózva készítette elő a Mikó-várban a szombaton délután megnyíló egyéni tárlatát Márton Árpád festőművész. Az egyéni tárlatot az alkotó 75. éves jubileumára rendhagyó módon szervezi meg a városháza könyvkiadója és a Csíki Székely Múzeum.

Kivételes tárlatnyitóra kerül sor szombaton, 17 órától a Csíki Székely Múzeumban: a 75 évét töltő Márton Árpád festőművészt alkotói és csíki közéleti személyiségként is kiadványokkal köszönti a csíkszeredai önkormányzat Csíkszereda kiadóhivatala - valamint a múzeumvezetés.

A részletekkel, az ünnepelt jelenlétébe, szerdán rendhagyó sajtótájékoztatón szolgáltak a városházán.

Köszöntőért "izzik" a Csíkszereda Kiadó

Szerdán nyomtatták a Csíkszereda Kiadó születésnapi köszöntőit, melyeket a szombati tárlatnyitóra mutatnak be. Antal Attila alpolgármester jelezte: a számára személy szerint fontos esemény tudatos tervezés része, a város már a 70 éves jubileumán is felköszöntötte az alkotót. „Nem kizárólag az alkotóról van szó, hanem a polgártársról, a személyiségről” - hangsúlyozta Antal Attila, jelezve, a városháza kiadója gondozásában megjelent kiadványokat a kulturális személyiségnek, közösségi szerepvállalásai révén is ismert Márton Árpádnak készítették, városlakói tisztelettel.

Nem lopták ki a festményeket

Eredetileg meglepetést szerettek volna szerezni az ünnepeltnek, de nem lophatták ki titokban a festményeket a tárlatról, hogy lefényképezzék a készülő albumba - mondta Kozma Mária, a készülő kiadványok szerkesztője. Kiemelte: az egyik kötet több mint katalógus, képzőművészeti album értékű, sok életrajzi adattal és Márton Árpád szignójú munka reprodukciójával.

„Illusztrálta Márton Árpád” - ez a rendhagyó címe a festőművész könyvillusztrációkat tartalmazó, második kiadványának, melyet a Pallas Akadémia Kiadóval közösen ad ki a város. Kozma Mária úgy fogalmazott: „a két kiadvánnyal éppen, hogy a művész ajándékozta meg a készítőket és a közönséget”.

Térfigyelő kamerákon követték a bezárkózott művészt

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint a kiállítással adósságot is lerónak a művésszel szemben. A Mikó-vár nem képzőművészeti galéria, ő pedig ragaszkodott hozzá, hogy a csoportos tárlatokon túl, kortárs alkotó egyéni tárlata ne kapjon ott helyet - fedte fel az igazgató. Ez most kivétel: Márton Árpád azt az öt, időszakos tárlatnak helyet adó termet kapta meg a kiállításához, amelyekben a Munkácsy vagy a Ripl-Rónay kiállítások voltak Csíkszeredában. Ez méltó teret ad a Márton Árpád kiállításnak. Az igazgató: a festőművész egymaga, szó szerint bezárkózva készítette elő a kiállítását. A bezárt ajtók mögött maga akasztotta fel a képeket is - a bezárt ajtó miatt kénytelenek voltak a térfigyelő kamerákon megnézni, mi történet odabenn. Így követték a járkáló, gondolkodó festőt, aki maga mérte a vízszintet, s a képeket is maga akasztotta fel.

Minden kiállítás egy műalkotás

A szerdai sajtótájékoztatón jelen levő Márton Árpád szerint minden kiállítás éppen olyan műalkotás, mint egy-egy festmény is, ezért megköszönte, hogy rábízták a munkát. Kiemelte: Nagy Imrének és kortársainak köszönhető, hogy Csíkszeredában élénk képzőművészeti élet volt és van ma is, hiszen ők nem rajztanárként, hanem festőkként ismertették el a frissen végzetteket, és kéthetente kiállításokat szerveztek.

A festőművész jelezte: a december 6-ig megtekinthető tárlatára 11 munkáját kérte kölcsön a tulajdonosoktól, és több mint százat a műterméből állítja ki - s mint jelezte, minden alkotói korszakából válogatott, a fiatal művészgenerációnak is jelezve ezáltal.

A Márton Árpád 75. jubileumi tárlatot szeptember 3-án 17 órától Banner Zoltán nyitja meg, Györfi Erzsébet népdalénekes közreműködésével.

Kimaradt?