Október a kortárs kultúra jegyében

Alig egy hónap múlva ismét korunk művészetéé lesz a főszerep Budapesten. Október 2. és 18. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál fókuszában Bartók Béla és az idén 80 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt lesz. Az összművészeti fesztivál 17 nap alatt olyan világsztárokat lát vendégül, mint az orosz hegedűművész-karmester, Szergej Krilov, Tõnu Kaljuste, az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, a Münchener Kammerorchester, a Radiohead frontembere, Jonny Greenwood, a Pink Martini, Django Lassi, Hauschka, Saul Williams, a Black Box Dance Company vagy a Philippe Saire Társulat.

A 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – amely idén is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. közös szervezésében valósul meg – 17 napja alatt számos program várja az érdeklődőket több tucat helyszínen: a Müpa, a Zeneakadémia, a Bálna Budapest, a Budapest Music Center, a Budapest Jazz Club, a Pesti Vigadó, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Várkert Bazár, az A38 Hajó, az Akvárium Klub és a fővárosi galériák és színházak mellett a köztereken is felbukkan a kortárs művészet. 

Az idei évtől kezdve a fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel a magyar zenetörténet meghatározó szereplőjének, Bartók Bélának. A CAFe Bartók-tematikája mostantól rendszeresen megidézi a XX. század világhírű magyar komponistájának életművét, alkotásain és inspirációin keresztül élő kapcsolatot teremtve korunkkal. A 2016-os Bartók-év felvezető eseményeként a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál több programja is szorosan kapcsolódik Bartókhoz és örökségéhez. A szerző előtt tisztelegve állította össze műsorát közös koncertjére többek között a Söndörgő együttes a Kelemen Kvartettel, vagy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar. De Bartók balkáni utazásaihoz nyúlt inspirációért Agócs Gergely is Túlparton - Gyökerek és szárnyak című előadásához, a balkáni ritmusok ihlették a New York Gyspsy All Stars és a Fanfare Ciocarlia muzsikáját, és Jojo Mayer és Lajkó Félix közös koncertjét is. A mester szerzeményei felcsendülnek Bogányi Bence, Bogányi Gergely és a Münchener Kammerorchester, illetve a Magyar Rádió Énekkarának koncertjein is. Az Új Magyar Zenei Fórum 2015-ös zeneszerzőversenyének fő tematikája is Bartók köré épül.

A fesztivál másik kiemelt szerzője az idén 80. születésnapját ünneplő Arvo Pärt. A modern európai egyházzene megteremtésében oszlopos szerepet vállaló észt komponista műveit honfitársai és pályájának legavatottabb ismerői tolmácsolják. Budapestre érkezik Tõnu Kaljuste vezényletével az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, valamint Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar is.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is csatlakozik a fesztiválhoz társrendezvényként Kelet-Közép-Európa régióvezető művészeti vására, az Art Market Budapest és a rangos divatesemény, a Central European Fashion Days / Gombold újra!.

Az operarajongók a bécsi bemutató után pár héttel először Budapesten láthatják a Neue Oper Wien és a Müpa legújabb koprodukcióját, Sosztakovics Az orr című pazar operaszatíráját. Az Óbudai Danubia Zenekar és a Proton Színház a CAFe-n mutatja be Mundruczó Kornél rendezését, a Schubert zenéjéből táplálkozó Winterreisét. A fesztiválon lesz látható Bella Máté legújabb darabja, A tavasz ébredése, és színpadra állítják Balassa Sándor negyedik operáját, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulást.

A leginnovatívabb kortárs művészek is a CAFe vendégei lesznek.  A Pesti Vigadóba érkezik a kortárs zene elkötelezett híve, a francia Diotima Vonósnégyes, a Bálnában lép fel az Ensemble Geneamus (Bécs-Budapest), eljön többek közt a modern lengyel zene zászlóvivője, a Lutosławski Quartet is.

A könnyebb műfajok rajongóinak is szép számmal akadnak kihagyhatatlan koncertek a CAFe programjában. Jonny Greenwood és a London Contemporary Orchestra szólistáinak koncertjén a Radiohead frontemberének saját kompozíciói szólalnak majd meg. A latin zenét jazzel házasító Pink Martini és a gyspy-swing koronázatlan királyaiként számon tartott Django Lassi biztosan felpezsdítik majd a közönséget. A jazzrajongókat a műfaj egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb muzsikusa, David Murray és az Infinity Quartet várja, akik a rapper, költő, prédikátor Saul Williamsszel fognak össze egy estére. A virtuóz énekhangjáról és lehengerlő kisugárzásáról ismert John Pizzarelli is megörvendezteti a BJC közönségét, míg az elektronikus hangzásokkal kísérletező Hauschka a Múm együttes finn dobosával, Samuli Kosminennel társul egy estére. Legújabb lemezének anyagával a sivatag varázslatos világába repíti majd a Bálna közönségét OUM, a Rájátszáson pedig a magyar irodalmi és zenei élet színe-java gyűlik össze egy egész estés örömzenélésre. Különleges összművészeti eseménynek ígérkezik az Orgonamátrix, amely során a hagyományos hangszerek és zenei eszközök a legújabb digitális technológiával szövetkeznek. A CAFe Budapesten mutatja be legújabb darabját, a Non Solust a Recirquel Újcirkusz Társulat, itt lesz PUSH című kétrészes darabjával a dán Black Box Dance Company, a Philippe Saire Társulat pedig a Black Out című, a térben különlegesen elrendezett produkciójával érkezik.

A zenei programok mellett számos kiállítás is várja az érdeklődőket: többek között a Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop tárlata, amely a pop art eddigi legnagyobb hazai bemutatója lesz olyan emblematikus alkotók műveivel, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg vagy Andy Warhol. Az érdeklődők megismerhetik „100 szóban Budapest”-et a Bálnában, amely a Magyar Festészet Napjának is otthona lesz.

https://cafebudapestfest.hu/

 

Kimaradt?