Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok kezdődtek Lupényban

Lupényban megkezdődött a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok nevű rendezvénysorozat. A lupényi szakszervezeti házban megtartott ünnepi megnyitón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Winkler Gyula EP-képviselő és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is részt vett.

„Csodákat nem tudunk művelni, de tudunk dolgozni, és ebben mindig számíthatnak ránk. Az RMDSZ a lupényi magyarság és valamennyi szórványközösség partnere kíván lenni bajban és örömben, akkor, amikor építkezni kell, de akkor is, amikor értéket kell menteni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a tizenharmadik Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok lupényi rendezvénysorozatának megnyitóján szeptember 19-én, szombaton. Az RMDSZ elnöke szerint az országos politikában megoldásokat kell találni arra, hogy a vidék nagyiparának leépülése után melyek lehetnek a fejlődési alternatívák a Zsil-völgyében. Úgy vélte, a magyarság megerősödését, jövőjét közös intézményi erőfeszítéssel, az erőforrások egyesítésével lehet biztosítani.

A lupényi szakszervezeti házban megtartott ünnepségen Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntötte a közösséget és vendégeit, köztük Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét.

Kelemen Hunor köszöntőbeszédében elmondta: a nyolcvanas évektől ismeri a vidéket és gondjait, ugyanakkor reméli, hogy a magyar közösségi élet további tervezésének, jövője alakításának is aktív részese lehet. „Tudunk közösen jövőt alakítani és építeni. Mert Kolozsvárról nemcsak Lupény, hanem minden szórványközösség látszik. Jövője érdekében pedig úgy kell továbbterveznünk, intézményeket alapítanunk, a meglévő hálózatot bővítenünk, hogy a közösségek megmaradjanak, megerősödjenek. Ezért minden eszközt és erőforrást meg kell találnunk és használnunk kell” – mondta a lupényiaknak az RMDSZ elnöke, aki megemlítette: tanári lakások és alapítványi székhely is szolgálja a helyi közösséget, de tovább kell gondolni azt, hogy milyen közösségi terek nyújthatnak igazi közösségi élményt, mert a magyarság minden tagjának úgy kell éreznie, kapott valamit az őt képviselő érdekvédelmi szervezettől.  

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete megtisztelőnek nevezte azt, hogy első magyarországi nagykövetként járhat a Zsil-völgyében, amely – szerinte – az eddigi legnehezebb negyedszázadát élte meg. „Ezen az egészen speciális bányavidéken leépült a nehézipar, a munkanélküliséggel együtt pedig eluralkodott a kilátástalanság. Ezért is fontos feladatomnak tekintem azt, hogy a magyarországi figyelem kiterjedjen erre a régióra, a dél-erdélyi magyarság igényeire” – hangsúlyozta a nagykövet.

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke arról beszélt a megnyitón, hogy országszerte érdeklődnek tőle: vannak-e még magyarok, van-e közösségi jövő a Zsil-völgyében? „A lupényi közösség utóbbi éveiről imént bemutatott képsor a válasz ezekre a kérdésekre. Megmutatja azt is, hogy vagyunk, igényünk van az oktatásra, fiataljaink támogatására, az egyház és helyi szervezett együtt dolgozik. Vendégeink jelenléte is bizonyíték arra, hogy a jelentős közösségi élet és jövőépítő szándék látszik Kolozsváron és Budapesten” – fogalmazott a megyei elnök.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a szórványközösségeket látogató körútja részeként ezen a hétvégén a kilencedik alkalommal megszervezett Resicabányai Magyar Napok ünnepélyes megnyitóján is részt vett. „Az európai identitásválság közepette fontos az a kultúraközi párbeszéd, amit a magyarság itt, Krassó-Szörény megyében húsz másik kisebbségi közösséggel kialakított és fenntart a hétköznapokban is. Ez az együttműködés, valamint a magyar kultúra és identitás ünnepei biztosíthatják Resicabányán és a megye többi településein azt, hogy a magyar múlt mellett magyar jövő is legyen. Ezért is fontos az az értékteremtő munka, amelyet önök naponta elvégeznek, valamint az, hogy a szórványlét olykor kiszámíthatatlan, újabb és újabb kihívásaira is igyekeznek jó válaszokat találni” – mondta a resicabányai magyaroknak a helyi színházban megszervezett eseményen.

A lupényi rendezvényt követően az RMDSZ elnöke Petrozsényben a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok hivatalos megnyitóján, illetve a Megújuló Örökségünk: Értékmentés a Kárpát-medencében című fotóművészeti kiállítást bemutató ünnepségen vett részt.   

Kimaradt?