Elhunyt Kun Vilmos színművész

A Katona József Színház  alapító tagja, Kun Vilmos életének 89. évében, szeptember 16-án elhunyt. Az Érdemes Művészt, akit több ismert magyar filmben is láthattunk, a színház saját halottjának tekinti.

Kun Vilmos 29 évesen, 1955-ben végzett a Színművészeti Főiskolán. Egész pályáját magas színvonalú alakítások jellemezték, a kezdetektől markánsan volt jelen a Katona produkcióiban, a társulat emblematikus előadásaival körbeutazta a világot. Rengeteg film-, rádió- és szinkronszerep fűződik a nevéhez, a szélesebb közönség a Szomszédok című teleregényben ismerhette meg. A Katona nézői utoljára 2014 őszén láthatták színpadon, az Anamnesis című előadásban. Ebben is feleségével, Olsavszky Évával játszott. Összesen 67 darabban szerepeltek közösen.

Rengeteg tévé-, és nagyjátékfilmben szerepelt, Szabó István többször is alkalmazta (Mephisto, A napfény íze), de feltűnt a Sorstalanságban, a Szerelem első vérigben, illetve legutóbbi filmszerepében a Coming Outban is.

Ő az a színész, aki a legtöbbször szerepelt Zsámbéki Gábor rendezéseiben. Kun Vilmos legfontosabb szerepei a Katonában: Cicero (Shakespeare: Julius Caesar); Firsz (Csehov: Cseresznyéskert); Vova (Jerofejev: Walpurgis-éj); Öregember (Spiró: Koccanás); Jegoruska (Csehov: Ivanov); Nestor (Shakespeare: Troilus és Cressida); Albert K (Vinnai-Bodó: Ledarálnakeltűntem); Jovic (Srbljanović: Sáskák).

Kimaradt?