Bartók és Enescu a Kolozsvári Zenei Ősz fókuszában

Pénteken nyitja évadát a Kolozsvári Transilvania Filharmónia. Az intézmény idén hatvanéves, és már javában a Kolozsvári Zenei Ősz 49. kiadását szervezi, amelyre szeptember 30. - október 23. között kerül sor.

Halmos Györgyre, a zongoraművészet nagymesterére emlékezik pénteki, évadnyitó koncertjével a kolozsvári Transilvania Filharmónia. A zenész-géniusz születésének idén van a századik, halálának pedig a harmincadik évfordulója. „Nem hagyhatjuk, hogy ily nagy kaliberű művész, aki a zongorairodalom csaknem összes művét ismerte, emléke feledésbe vésszen” – mondta Marius Tabacu, a Filharmónia igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Szeptember 25-én ismét találkozik a film a zenével, ezúttal a Német Kulturális Központnak köszönhetően Georg Wilhelm Pabst 1929-ben készült filmje, a Pandora szelencéje (Pandora’s Box) tekinthető meg a Filharmónia ifjúsági zenekarának kíséretével.

Szeptember utolsó napján kezdetét veszi a Kolozsvári Zenei Ősz is, amely az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Filharmónia legnagyobb rendezvénysorozata. A több mint három héten át tartó koncertsorozat idén Bartók Béla és George Enescu munkásságának állít emléket és igazi csemegéket ígér: például a Cantata profana-t román nyelven – Bartók ugyanis a pogány karácsonyi mondakör román népi szövege alapján írta meg kórusművét.

A Kolozsvári Zene Ősz programját itt lehet tanulmányozni.

 

Kimaradt?