Haccacáré-orpheum: kávéházi hangulat a Vigadóban

Szeptember 23-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Emeleti kiállítótermében a 40-es, 50-es évek kávéházi hangulatát idéző zenés estre várják az érdeklődőket sanzonokkal, kuplékkal, filmzenékkel.

Hamvadó cigarettavég, Mindig az a perc, Nincs kegyelem, Szomorú vasárnap, Egy kis édes félhomályban... Karádi legszebb dalaiból és Seress Rezső alkotásaiból idéznek a zenés esten többek között, majd operett dalbetétekkel fűszerezik meg a végét.  A produkció 2007-ben indult, azóta több mint kétszáz előadást élt meg. Most új felállásban, új értelmezésben látható, ám most is a kávéházi hangulatot idézi, kicsit jazzesre hangolva.

Az „orfeum” szó jelentése dalcsarnok, zenés mulató. Az előadók pontosan ezt a hangulatot szeretnék felidézni az emberekben, no meg az említett kor varázsát, ami a legtöbb embert máig megérinti.

A felújított produkcióban Seress Rezsőt Kosztándi Zsolt színművész idézi meg, akit nagyon sok operettből, színházi előadásból ismer a nagyközönség, hiszen ő a Csíki Játékszín társulatának egyik legrégebbi tagja. 1999-től, a színház alakulásától folyamatosan színpadon van, és minden zenés darabban szerepelt, sőt legtöbbször főszerepet játszott, így nagyon is közel áll hozzá a zenés kuplék, operettek világa.

A produkció zongoristája, Ráduj Gábor ennek a korszaknak a legnagyobb ismerője és előadója zongorán. Ő az, aki a színházi zenéket, sanzonokat és kávéházi dalokat a leghitelesebben játssza Székelyföldön. Gyakran játszik színházban, de láthatták őt kávéházban is zenélni, és egyéb formációkkal is fellépni.

Az énekesnőt, Szilágyi Nórát, a zenés est elindítóját is sokan ismerhetik különböző zenekarokból, mint például a MeseHetes vagy a régi Session Jazz Band. De ismerhetik a csíkszeredai színházból is, ahol közönségszervezőként tevékenykedik, vagy a Csíki Jazzfesztiválról, melynek alapítója, mozgató rugója. Kedvenc műfaja a jazz, ezért bármit is énekeljen, igyekszik belőle egy kicsit belecsempészni minden muzsikába, mint ahogy a Haccacáré-orpheum produkcióba is. Jelenlegi zenekarai közül saját bevallása szerint ez áll hozzá a legközelebb, hiszen nagyon szereti ennek a kornak a hangulatát, zenéjét.

A belépők ára: 5 lej. Elővételben kaphatók a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában, hétköznapokon 8-tól 16 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Helyfoglalás a 0267/361 081-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen lehetséges.  

Kimaradt?