Új Székely Csaba-darab ősbemutatója a Figuránál

Ősbemutatóval nyitja 2015/2016-os évadát a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Székely Csaba A Homokszörny című darabja első ízben szeptember 15-én, kedden este 7 órától tekinthető meg a gyergyószentmiklósi színházban.

A darab öt nő és öt férfi története. Elégedetlenek, csalódottak, férfigyűlölők és nőfalók. Érzelmileg kihűlt emberek. Önzés, birtoklásvágy, érzelmi függés jellemzi őket és párkapcsolataikat. Pedig az egésznek a szerelemről kellene szólnia. Öt nő és öt férfi története olyan helyzetekben, ahol a kommunikáció valamiért félresiklik és szenvedést okoz. Ki tudja, miért? Talán mi tudjuk. Talán picit meg is értjük őket, mert bármilyen abszurd a helyzetük, valamiért mégis ismerős. Öt nő és öt férfi, akik nem a boldogságot választják. Ne gondoljuk, hogy jobbak vagyunk náluk. - írja a szerző a Figura felkérésére írt, legújabb drámaszövegéről.

Az előadás rendezője, Nagy Botond a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett Bocsárdi László rendező-osztályában. Generációjának egyik fenegyereke, a 180° Theater Lab megalapítója; az elmúlt években olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Radu Afrim, Bordás Attila vagy Carmen Coţofană. Rendezői stílusának egyik legfőbb ismérve az erős képi világ és az érzelmek közti disszonancia, mely a Homokszörny című produkciónak is jellemzője.

Nagy Botond szerint az előadás egyszerű élethelyzetek folyamatosan keletkező és pusztuló alakzata, egy olyan élet banalitásáé, amiben a kommunikáció csak egy baleset, és a türelem egy véletlen. Az előadás sebezhetetlen képzeletű emberek sebezhető valóságáról szól, akik a boldogság felé vezető úton haladva megfeledkeznek örömről, szerelemről, szeretetről és lassan önmagukról is. Haladnak egyfelé, pedig másfelé kellene. Talán befelé.

A bemutatót követően a produkció szeptember 16-án és szeptember 23-án is megtekinthető, 19:00 órai kezdettel, stúdióelőadásként, a Figura nagyszínpadán.

Jegyek kaphatók munkanapokon 8:00 és 16:00 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen 10 lej. 5 fős csoport esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej.  Csoportkezdvezmény csak az elővételben megváltott jegyekre érvényes. Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10:00 és 16:00 óra közt a 0752-227-011-es telefonszámon.

A produkció az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap és Hargita Megye Tanácsa támogatásával jött létre.

Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Kimaradt?