Bőrkollázsok tekinthetők meg a Bernády Házban (GALÉRIA)

Szeptember 16-ig látogatható a Bernády Házban Katona Szabó Erzsébet Bőrkollázsok című kiállítása.

Első alkalommal mutatkozott be egyéni kiállítással az 1983-as magyarországi áttelepülése óta ifjúkora városában, Marosvásárhelyen Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész és látványtervező, a Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.  A gobelinművészet hagyományait és újító törekvéseit sajátosan ötvöző alkotó figyelme a 2000-es években fordult a bőr felé, ezt tükrözi a Bernády Ház földszinti galériájában látható reprezentatív válogatás is.

Katona Szabó Erzsébet a marosvásárhelyi művészeti középiskolában érettségizett, majd Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola gobelin szakán végzett. A diploma megszerzése után a marosvásárhelyi bőr- és kesztyű gyárban dolgozott tervezői beosztásban, majd 1976 és 1981 között a marosvásárhelyi bábszínház díszlet- és bábtervezője.

1983-baan települt át Magyarországra, Gödőllőre, ahol mint szabadfoglalkozású iparművész él és alkot. Sokat tett a gödöllői művésztelep hagyományainak folytatásáért, mint a Kézműves Műhely munkájának szervezője. Motívumkincseit a kalotaszegi, székely és a magyarországi népművészeti hagyományokból merítette, de gyakran fordult egyetemes folklór hagyományokhoz is.

Kikísérletezte, hogy az egyes motívumok hogyan érvényesülnek különböző anyagokon és különböző technikákkal. Kezdettől fogva készített falikárpitokat, bőrruhákat.

Kimaradt?