Nagyon jól fogytak a könyvek a könyvvásáron

Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! című, Örkény István életét bemutató előadásával zárta rendezvénysorozatát a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár.

Szombat este zsúfolásig megtelt a színház nagyterme, ahol Mácsai Pál közel kétórás előadását nézte, hallgatta végig lélegzetvisszafojtva a közönség, együtt gondolkodva, érezve vagy nevetve.macsai pal eloadasa konyvvasaron ae 02

Olyan volt, mint egy tűzijáték

Az egyszemélyes produkció Örkény István életéről szól, Bereményi Géza és Mácsai Pál az író saját szavaiból állította színpadra. „Mi lenne, hogyha Örkény István ismét megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, beszélni kezdene, elmesélné a saját szavaival az életét, vagy ami hirtelen az eszébe jut, azután megint eltűnne” – olvasható a beharangozó az előadásról és valóban, aki eljött a színházba, annak az volt az érzése, hogy maga Örkény áll a színpadon és mesél, mondja az életét, a vidám dolgokat és a szomorúakat, tragédiákat, sikert és nehézségeket.

Mácsai Pál előadása lenyűgözött mindenkit, az előadás után kifele menet, arról beszélgettek a nézők, a könyvvásár látogatói, hogy ez volt a legméltóbb zárórendezvénye a háromnapos könyves sorozatnak. “Ez olyan volt, mint egy tűzijáték, a leggyönyörűbb befejezése a vásárnak, a legméltóbb a könyvhöz, irodalomhoz, írott kultúrához, amiről ez a három nap szólt” – mondta a maszol.ro-nak az egyik néző, Szentgyörgyi Sarolta.

Káli Király István: legsikerültebb könyvvásár

Ez volt a véleménye Káli Király Istvánnak, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökének is, aki számadatokat nem tudott még mondani, de azt elismerte, hogy az idei, a nagykorúnak kikiáltott könyvvásár volt a legsikerültebb, leghangulatosabb.utolso este konyvvasar ae 03

Máthé Kincső szervező, a marosvásárhelyi Kulturális Központ munkatársa a maszol.ro-nak röviden összefoglalva a három nap sajátosságait, a könyvbemutatók mellett a kísérő rendezvényeket említette első helyen. Leginkább a három vendégelőadás aratott óriási sikert. Az Alma együttes koncertjére olyan hamar elfogytak a jegyek és akkora volt az igény, hogy a vásár előtt tíz nappal még egy előadást kellett szervezni – magyarázta Máthé Kincső. Aznap, a szervezők számtásai szerint legalább kétezer gyerek fordult meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében.

Olvasókat nevelnének a gyerekekből

A gyerekekre 2008 óta szentelnek nagyobb hangsúlyt a könyvvásár szervezői, de az idén először történt meg az, hogy mindhárom napon reggeltől estig, szervezett formában, minden korosztálynak külön-külön tartottak foglalkozásokat, előadásokat, mesemondást, mesejátékot, beszélgetést.gyerekek konyvvasaros foglalkozason ae 01

Makkai Kinga a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, hogy a szíve csücske az, hogy a gyerekekből olvasókat neveljen. Most olyan három nap állt a rendelkezésére, amikor kiélhette ezt a vágyát . “Úgy sikerült pontosan, ahogy elterveztem” – foglalta össze egy mondtatban érdeklődésünkre a gyerekprogramokkal való elégedettségét. Óvodások és iskolások érkeztek, szervezetten, pedagógusokkal, az előre bejelentett idő szerint. Viszont sokan voltak olyanok is, akik nem jelentkeztek be, váratlanul léptek be a gyerekprogramoknak helyt adó terembe. “Négh túl kicsi volt a terem” – teszi hozzá a szervező, aki olyan pedagógusokat, szakembereket vont be a tevékenységekbe, akik lenyűgözték a gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket is előadásaikkal, tudásukkal. “Ez nagyon sok pedagógus számára egyfajta továbbképzést is jelentett” – tudtuk meg.

Nagyon sokan a résztvevők közül érdeklődtek, kifejtették igényüket, hogy jó volna folytatni, valamilyen formában gyakrabban tartan hasonló foglalkozásokat.

A szervezők szomorúsága

“Mellénk állt a sors, mert az első két nap óriási sikere után nagyon féltem, hogy a harmadik napon valami rossz történik, nem úgy mennek majd a dolgok, ahogy mi szeretnénk. De minden olyan jól sikerült. Csak egy bánatom van: nem jutott időm arra, hogy végignézzem a könyveket és vegyek valamit magamnak” – avatott be Máthé Kincső a háromnapos megfeszített munkamenet titkába és saját szomorúságába.utolso este konyvvasar ae 02

Számokat a vásár után egy nappal még nem lehet tudni, a kiadók és könyvekereskedők, a vásár szervezői még javában dolgoznak, könyvelnek, összevetnek, készítik a mérleget. Annyit azonban már most elmondtak a maszol.ro-nak, hogy 2008 óta nem volt ilyen jó a könyveladás, mint a mostani könyvvásáron.

Kimaradt?