Kulturális programjavaslatokat várnak Sepsiszentgyörgyön

Identitás témájú kulturális programjavaslatokat vár a Sepsiszentgyörgy, Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektre pályázó csapat. Felhívásukra az elmúlt napokban már közel száz javaslat érkezett, de ezek sorát augusztus 24-ig bármely magánszemély, baráti társaság, civil szervezet vagy intézmény gazdagíthatja.

A kulturális főváros pályázat egyik célja, hogy a közösség maga fogalmazza meg a problémákat és kínáljon rájuk megoldási javaslatokat, amelyeket majd a pályázati csapat artikulál – mondta Veres Nagy Tímea kulturális menedzser. Az eddig beérkező programjavaslatok között szerepel kétnyelvű filmek fesztiválja, kulturális couchsurfing, landart alkotásokat összekötő bicikliutak illetve csűrszállók kialakítása.

Emellett fiatal sepsiszentgyörgyi építészek egy csoportja tervezi az „Itt laksz, látod?” című vándorkiállítást. „Kevesen gondolnak bele abba, hogy a kommunizmus ideje alatt mennyire egyforma környezetben nevelkedtünk. Nemcsak lakásunk, de annak berendezése is típustervek alapján készült, mégis minden lakásban ott volt a család egyénisége” – fejtik ki javaslatukat.

A Csillagösvény platform kitalálója pedig a Székelyföldre utazók számára javasolt egy GPS alapú szolgáltatást, amely a tájegység látnivalóit ismertetné helybeliek és turisták számára. Az alkalmazás az autós útvonalak mellett gyalogos, lovas, biciklis és sítúrákat is támogatna. A „Nézőpontok a másságról” című javaslat a fogyatékkal élők körülményeire hívná fel a figyelmet, akik rejtve maradnak a társadalom számára, pedig itt élnek közöttünk, és arra vágynak, hogy teljes értékű életet élhessenek.

Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, a központi témája az identitás. A szervezők eddig Sepsiszentgyörgyön, valamint a négy partnervárosban – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Kézdivásárhelyen –, illetve Kolozsváron is találkoztak az érdeklődőkkel, ahol az Európa kulturális főváros címre vonatkozóan tartottak tájékoztató előadásokat és pályázati ötletgyűjtő konzultációkat. A nyár során a legtöbb székelyföldi rendezvényen jelen volt a pályázat csapatának Együtt a huszonEGYért népszerűsítő akciója.

Az eddigi beszélgetéseken résztvevők főként a projekt technikai és infrastrukturális lebonyolítására voltak kíváncsiak. A térség infrastrukturális felzárkóztatásával kapcsolatban kifejezett aggályokra válaszként elhangzott, hogy Sepsiszentgyörgy és egyes partnervárosai esetében már elindult egy a pályázattól független városfejlesztési folyamat, és az is elhangzott, hogy a beadott pályázat megoldásokat is azonosít a hiányosságok pótolására, emellett a kulturális fővárosi cím elnyerésével az anyagi források is elérhetőbbé válnának.

A szervezők szerint a kulturális főváros pályázat erejét növeli a közösen összeállított tartalom, ezért a kezdeményező csapat arra kér mindenkit, hogy tudásával, kreativitásával, tapasztalatával vagy csak egyszerű ötletével járuljon hozzá. Projektötleteket várnak a Sepsiszentgyörgy, Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázathoz. Ezeket augusztus 24-ig lehet feltölteni az i2021.ro weboldalra. 

Kimaradt?