Nyári hangversenyt tartottak a marosvásárhelyi zsinagógában

Zenekedvelők, a zsidó hitközség tagjai mellett sokan mások is részt vettek péntek este a marosvásárhelyi zsinagógában az ilyenkor szokásos nyári hangversenyen. A jelenlevőket elsőként Dub László, a marosvásárhelyi zsidó hitközség elnöke köszöntötte román és magyar nyelven, majd Szőnyi Márta zenetanár jelentette be a sorra kerülő zeneműveket.

Alexandru Gavrilovici hegedűművész, a koncert kezdeményezője és Marie Trottmann hárfaművész Svájcból érkezett, míg Guillermo Pastrana gordonkaművész Spanyolországból. Műsoron Beethoven, Saint-Saens, Schubert, Dall’Abaco, Constantin Silvestri, Jaques Ibert, Bartók Béla, Dimenici Gabrielli egy-egy műve szerepelt.

Alexandru Gavrilovici brassói születésű hegedűművész Bukarestben diplomázott a zenekonzervatóriumban, majd Mainzban és Münchenben folytatta tanulmányait. Kedvencei a 20. századi zeneszerzők művei, például Bernd Alois Zimmermann, Arthur Honegger, Karl Amadeus Hartmann, szólistaként Sztravinszkij, Prokofjev, Nielsen, Dutilleux, Sosztakovics szerzeményeit játssza szívesen. Nem csak művészként, de tanárként is nagy elismerésnek örvend. Gavrilovici 1979 óta a berni szimfonikus zenekar koncertmestere, állandó lakhelye Bernben, illetve Bécsben található.

Marie Trottmann Svájcban, Neuchtelben hárfaművészetet tanult a zenekonzervatóriumban, majd Lausenne-ben, illetve Frankfurtban folytatta tanulmányait, ahol kitűnő minősítéssel végzett. Rendszeresen együttműködik több zenekarral is, számos fellépést vállal különböző együttesekkel. A granadai születésű gordonkaművész, Guillermo Pastrana a világ számos fesztiválján fellépett, többek közt Szöulban, Luxemburgban, Baselben, Saarbrückenben, Baden-Badenben, Madridban, San Remoban, Columbiában, Svájcban. Spanyolországban és más országokban tart rendszeres mesterkurzusokat, művészetéért díjazták Kolumbiában, Svájcban, neves karmesterekkel lépett közönség elé.

A zsinagóga a koncertekkel bekapcsolódott tulajdonképpen a város kulturális körforgásába – mondta a Maszolnak Dub László, a zsidó hitközség elnöke, aki kifejtette azt a meggyőződését is, hogy ezekkel és a hasonló rendezvényekkel sikerül egyre több marosvásárhelyi, nem zsidó polgárt is bevonzani a zsinagógába, megismertetni annak belső tereit, berendezését, sajátos hangulatát.

A marosvásárhelyi Iskola (Aurel Filimon) utcai zsinagógát Erdély egyik legnagyobb zsidó templomaként is szokták emlegetni, a méreteire utalva a századfordulón Nagytemplomnak is nevezték. Jakob Gärtner bécsi építészmérnök tervei alapján épült, 552 ülőhelyes eklektikus épületet 1899-ben kezdték el és egy év alatt be is fejezték, 1900-ban már át is adták. 

Kapcsolódók

Kimaradt?