Közösségépítő néptánctábort tartottak Borospatakon

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében augusztus 3-9 között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú Néptáncegyüttes és a Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes nyolcadik közösségépítő tánctábora.

A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket, tapasztalatokat biztosított a 131  gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. A Virág Endre és Imola házaspár által vezetett Százlábú Néptáncegyüttesnek, Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, valamint a „népművészet ifjú mesterei” a magyarországi román méhkeréki táncrendet és széki énekeket tanítottak.

A Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes szatmári táncokkal, népi játékokkal és énekekkel ismerkedett, velük Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője, néptáncoktató és zenepedagógus és egyik tanítványa, Szőcs Brigitta  foglalkozott.

A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai: Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna Gyuri(bőgő) és a nagyváradi  Kohán Zsófia (hegedű), Kelemen Hunor (hegedű), Vince Balázs (brácsa), Kohán Zsombor (bőgő) biztosították.

A délelőtti és délutáni tánctanítás között a kicsik kézműves foglalkozások keretében tapasztalhatták meg a természetes anyagokat és a velük való bánás módjait. Benkő Éva vezetésével karkötőt, varázslabdát, nyakéket és „százlábacskákat” nemezeltek. A Bikfalváról érkezett Demeter Miklós és Petrova Anasztázia házaspár faragni, szőni tanította a gyermekeket. Így készítettek népi játékokat dióból, fából és a karmantyúszövés technikáját használva karkötőket, állatkákat. 

Szabadidőben nagyoknak és kicsiknek egyaránt lehetőségük volt közösségfejlesztő, csapatépítő játékokat játszani.

Esténként táncház színesítette a tábor programját, minden este más-más házigazdával, akik rendszerint a Százlábú Néptáncegyüttes köréből kerültek ki. Feladatuk volt a táncrendek megállapítása, a zenészek beszervezése, a hangulat megteremtése és a résztvevők érdeklődésének fenntartása. Ez messzemenően jól sikerült a tábor mindegyik estéjén, a házigazdák és a résztvevők is bravúrosan teljesítettek – írja Péter Orsolya szervező a Maszolnak címzett beszámolójában.

 

Kimaradt?