Kedden kezdődik Jászberényben a 25. Csángó Fesztivál

Több mint hatvan kulturális program, ezer résztvevő, köztük rengeteg fellépővel négy moldvai, három gyimesi és tizennégy erdélyi, valamint felvidéki és vajdasági hagyományőrző csoport is szerepel a kedden Jászberényben kezdődő 25. jubileumi Csángó Fesztivál programjában.

Szűcs Gábor, a Csángó Fesztivál igazgatója, a Jászság Népi Együttes vezetője az MTI-nek elmondta: a rendezvénnyel a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet. Hozzátette: az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett észak-ciprusi, török, bolgár, paraguayi és román együttesek vendégjátéka is színesíti.

Kedden az elmúlt 25 év fesztiváljainak képeiből nyílik fotókiállítás, a Zagyva Banda koncertje mellett Boka Gábor és társulata előadását is láthatják az érdeklődők. Szerdán a fesztivál zászlajának felvonása után a Folkmozi veszi kezdetét, amely szombatig a csángó kultúrát bemutató exkluzív filmvetítésekkel várja az érdeklődőket a helyi filmszínházban. Az este a külföldi táncegyüttesek Színes világ című gálaműsorával folytatódik.

Csütörtökön Szalai György fotográfus kiállításának megnyitóját követően a Folk Error együttes lép színpadra, a Csík Zenekar esti koncertjén közreműködik Rúzsa Magdolna, Lakatos Róbert, Pál István „Szalonna" és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes.

Pénteken a hazai fellépők mellett színpadra lépnek a moldvai és gyimesi hagyományőrzők is, majd a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő szereplőiből láthatnak egy válogatást, melyet a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora követ. Az éjszaka folyamán a Jászság Népi Együttes székházában a Parno Graszt zenekar koncertjét is élvezhetik a látogatók. Szombaton a Táncforgatag színes kavalkádjában felvonulnak a fesztivál főszereplői, a gyimesi és a moldvai csángók is.

Az erdélyi, felvidéki, vajdasági hagyományőrzők többek közt olyan kistelepülésekről jönnek, mint Csíkszentdomokos, Méra, Szucság, Magyardombó, Györgyfalva, Melegföldvár, Ördöngősfüzes, Vajdaszentivány, Szilágysámsom, Imreg és Kupuszina, akiket a csángó hagyományőrzőkkel együtt a Magyar Lélek című gálaműsorban lehet látni.

A rendezvény egyik programeleme a szombati Kárpát-Haza Magyar Konferencia, témái többek között a hagyomány továbbélése, a gazdaság és a kultúra egymásra hatásának új dimenziói a 21. században. A rendezők - Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászág Népi Együttes - csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek, valamint Harangozó Imre és Tampu Sztelián írók és néprajzkutatók könyvbemutatóin is részt vehetnek az érdeklődők. Ugyancsak a vasárnap záruló fesztivál kísérőprogramja a Jászság Népi Együttes székházába szervezett nemzetközi táncház.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?