Mulató ükapáink nyomán lehet sétálni Kolozsváron szombaton

Rendhagyó városnéző sétára hívja az érdeklődőket a kolozsvári Korzo egyesület szombat délután. A felfedező út az „Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában”, az érdeklődők július 25-én, szombaton 17:00 órakor találkoznak a Deák Ferenc/Eroilor utcai szökőkút előtt.

„Rendhagyó városnéző sétáink alkalmával a városnak olyan részleteit fedezzük fel, amelyekre nem feltétlenül fordítunk figyelmet mindennapi gyaloglásaink során. Sétáinkon nem hagyatkozunk a száraz tényközlésre, hanem az interaktivitáson alapuló módszereket alkalmazva vonjuk be a résztvevőket az élményekkel teli történet átélésébe. Ezek a korzózásaink általában meghatározott korosztályoknak szólnak, de a határok átjárhatóak, így hát szívesen látunk minden érdeklődőt!” – írják a szervezők.

Az Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában című séta során felelevenítik, hogy milyen szórakozási lehetőségek közül válogathatott a 19. század kolozsvári lakossága – az arisztokratáktól a polgárokig. Minden évben, a farsangi időszakban több tucat bált rendeztek Kolozsváron, amelyek közösségformáló és összetartó ereje igen fontos volt. Ezek bemutatásán kívül az is kiderül majd, hogy a „saison morte” időszakát hogyan töltötték, valamint nem fog elmaradni a korabeli kávéházi életbe való bepillantás sem.

Szakmai konzulens: Fazakas László történész.

Séta a Mátyás-kultusz nyomában

A következő séta augusztus 1-jén, szombaton lesz szintén 17 órai starttal. Címe: A király (ál)ruhái: Mátyás-kultusz Kolozsváron. Találkozási pont: Mátyás király szülőháza előtt.

Kolozsvár neve hallatán sokak számára Mátyás király jut eszébe. A város soha nem feledkezett meg híres szülöttjéről, de az évszázadok során emlékezete hol erőteljesebben, hol pedig gyengébben nyilvánult meg. A Hunyadiak hollójával díszített reneszánsz polgárház, a Kolozsváron játszódó Mátyás-mesék, emléktáblák, Fadrusz híres szoborcsoportja – mind olyan emlékek, amelyek a humanista király kolozsvári kultuszáról tanúskodnak. A tematikus sétán ennek alakulását mutatják be 16. századtól napjainkig.

Korzo Egyesület: a sétáló mesélők

A Korzo Egyesületet Imecs-Magdó Eszter (elnök), Veress Boglárka (alelnök) és Gál Zsófia (titkár) alapították 2014 telén azzal a céllal, hogy hazai kulturális örökségeink értékeit feldolgozza, bemutassa, és innovatív, interaktív módszereken alapuló programok szervezésével a legszélesebb közönség számára elérhetővé tegye. A csapat két taggal bővült Barazsuly Viktória Adrienn és Újvári Dorottya csatlakozásával. Szakmai konzulensek: Fazakas László, Fodor János, Zágoni Bálint.

„Ebben az évben indított kulturális turisztikai projektünk célja, hogy a Kolozsvárra látogatók számára általános városnéző sétákat biztosítsunk, amelyek megismertetik városunk értékeit. Célközönségünket azonban nem kizárólag a turisták alkotják, hanem a helyiekhez is szeretnénk szólni. A séták összeállításánál kifejezetten figyeltünk arra, hogy ne csak száraz történelmi adatokat felhasználva idézzük meg a régmúltat, hanem a sajátos eseményekre, érdekességekre is felhívjuk a figyelmet, így pedig a résztvevők a város hangulatába is betekintést nyerhetnek.” – írják magukról az egyesület tagjai.

A WalkingCluj projekt keretén belül háromféle sétát dolgoztak ki: igényelhető 2, 4 valamint 8 órás városnézés is. A jegyárak a következők: a 2 órás városnézésre 15 RON/fő, a 4 órásra 20 RON/fő. Kedvezményes jegy a 14 év alattiakat illeti, ez pedig 8 illetve 14 RON/fő, 6 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes. A 8 órás városnézés ára a csoport nagyságától függ.

 A sétákat előzőleges egyeztetés alapján rendezik meg, tehát ha valaki igényli, előtte e-mailen vagy telefonon be kell jelentkeznie. A sétákat angol, magyar és román nyelven tartják.

 

Kimaradt?