Erdélyi együttműködéssel készült a THEALTER nyitóelőadása

A Manipulációk című, öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektjeként létrehozott produkcióval péntek este elkezdődik a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál Szegeden.

Az idén huszonötödik alkalommal jelentkező THEALTER Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a magyarországi színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztiválszövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 25-ig várja Szegeden a színházkedvelőket.

A programsorozat díszvendége idén a k2 Színház, amely három előadással érkezik, emellett a társulat rendezőpárosa - Benkó Bence és Fábián Péter - workshopot is tart művészeti oktatásban részt vevő fiataloknak. Mellettük Urbán András rendező, valamint Hegymegi Máté táncos-koreográfus dolgozik még egy-egy csoporttal az Amphytrion szövegével, a workshopok végén pedig be is mutatják a közös munka eredményét.

A THEALTER nyitó produkciója, a Manipulációk című előadás öt régiós - romániai, szerbiai, szlovéniai és hazai - színházi intézmény és fesztivál közös projektje. A fesztivál kilenc napja alatt megfordul Szegeden számos neves független színházi társulat és táncelőadás, érkeznek vendégek külföldről és lesz több premier is.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikusszekció. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

Kimaradt?