Meghalt Omar Sharif filmszínész

A 83 éves, Oscar-jelölt színészt szívroham vitte el egy kairói kórházban. Egyes hírek szerint a színész az utóbbi időben Alzheimer-kórban szenvedett.

Egy kairói kórházban életét vesztette Omar Sharif – írja a Sky Newsra hivatkozva a hvg.hu. A Doctor Zsivágóból is ismert színész 83 éves volt. Az utóbbi időkben Alzheimer-kórban szenvedett, nem megerősített hírek szerint. A világsztár 2013-ban szerepelt utoljára filmben.

Az egyiptomi színész 1932. április 10-én született. A nemzetközi ismertséget az 1962-es Arábiai Lawrence hozta el neki, amiben mellékszerepéért Oscar-jelölést is kapott. Ettől kezdve elsősorban Hollywood foglalkoztatta, a legkülönbözőbb műfajú szuperprodukciók sztárjaként – írja róla a Wikipedia.

Az 1970-es évektől kezdve működése fő területe Európa lett. Mindenhol megállta a helyét, hiszen több nyelven beszélt folyékonyan: az arab, az angol, a görög és a francia nyelv mellett az olasz és a török nyelvben is jártas volt.

A film világán kívül elsősorban a szerencsejátékok iránti vonzódásáról ismert, a bridzsben egyenesen szaktekintélynek számít: több könyvet írt a témában, illetve 1992-ben került piacra az Omar Sharif Bridge című komputerjáték. 2006-ban a művész úgy nyilatkozott, hogy mindennemű szerencsejátékkal felhagy a továbbiakban, mert egyiknek sem akar a rabszolgája lenni, és szeretne minél több időt tölteni a családjával.

Kimaradt?