Napocska ragyog be egy kolozsvári galériát

Az Atlanti-óceán másik oldaláról jött haza Erdélybe Darvay Tünde, művésznevén Napocska, akinek Transzatlanti víziók című kiállítását Kolozsváron nyitották meg csütörtök este a Korunk Stúdiógalériában.

A fiatal festőnő elsősorban fára álmodja alkotásait, amelyek tele vannak színnel, élettel, a szeretet történeteivel. Kiegészítésül színes papírt, reliefpasztát, aranylapokat, mozaikot, gombokat használ képeihez, amelyeket meg szabad, sőt meg kell érinteni: az anyagnak ugyanis nagy szerepe van a Darvay Tünde-féle világ megértésében.

Napocskánál „festmény az egész világ” – parafrazálta Shakespeare-t Szuszámi Zsuzsa. A Kolozsvári Rádió szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy Darvay Tünde még az alapanyagul szolgáló fa hibáit, egyenetlenségeit is kihasználja, előtérbe helyezi, szereplői pedig valósággal „kimásznak a képből”, amelynek kerete is egész más szereppel bír, mint a klasszikus képek esetében.

„Bármire kép kerülhet. Az Anna néni lomtára például egy olyan sorozat, amelyet poháralátétekre és azok dobozára festett a művész” – mondta méltatásában Szuszámi Zsuzsa.   

Szeretet, szerelem, bizalom, segítő állatok szeretete, az otthon melege: Darvay Tünde témái olyanok, akárcsak a beceneve, a Napocska. Hatására eltűnik a sötétség, a színek felélénkülnek, az arcok felderülnek. Még a tárgyak is önálló életre kelnek s bohóckodó pózt öltenek, hogy a festőnő lefesse őket. Érdemes megnézni, sőt a művésznő határozott kérésére meg is érinteni a kiállítást a kolozsvári Korunk galériában, a Grigorescu (régi Rákóczi) út 52 szám alatt. A tárlat hétköznapokon 9 és 14 óra között látogatható július 18-áig. 

Kimaradt?