Novemberben avatják a Márton Áron-szoborcsoportot Csíkban

Csütörtöki szerződéskötés után elkezdődött a visszaszámlálás Csíkszeredában: a Márton Áron püspököt, egy bérmálkozó lányt és annak bérmakeresztanyját ábrázoló, teljes alakos, hármas alkotást pontosan 5 hónap múlva, a nemrég modernizált Szabadság téren fogják elhelyezni.

Sárpátki Zoltán csíkszeredai képzőművész és Lakatos Pál Sándor szoboröntő jelenlétében írta alá csütörtökön a csíkszeredai Városháza képviselete a Márton Áron-szoborcsoport kiöntéséről szóló szerződést. A bérmálás szentségét bemutató szoborkompozíciót a szatmárnémeti születésű, Kecskeméten élő Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész fogja megönteni.

A művésznek a munkakezdéstől számítva 5 hónap áll majd rendelkezésére, hogy a „viaszveszejtéses” módszerrel készülő bronzszobrot elkészítse.

Sárpátki Zoltán elmondta, Márton Áron püspök jövetelére mindig is nagyon vártak a csíki emberek, legtöbbször pedig bérmálkozási körútján érintette a Csíki-medencét. Ritka, hogy egy püspököt bérmálás közben ábrázoljon egy szobor, és az pedig még ritkább, hogy női alakokkal.

A szoboröntő, Lakatos Pál Sándor elmondta: szakmai kihívásként tekint a kompozíció elkészítésére, hiszen ezzel is jobban kifejezheti, hogy ő valójában az erdélyi közösséghez tartozik. Éppen ezért megtiszteltés számára a felkérés – mondta el csíkszeredai itt-tartózkodása alkalmával.

Kimaradt?