Zabolán szervezik a XXI. Széchenyi-bált

Idén új helyszínen, a zabolai Mikes kastélyban szervezik meg június 26-án, pénteken 18 órától a huszonegyedik alkalommal sorra kerülő Széchenyi-bált.

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium Diáktanácsa által szervezett bál, pár éves szünetelés ellenére is a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb múlttal rendelkező táncos mulatsága, amely betekintést nyújt a diákoknak és felnőtteknek a reformkor pompázatos báljainak világába, megtartva ezek kulturális és polgári értékeit, emelkedett hangulatát. Az 1993-ban Daragics Éva tanárnő által kezdeményezett bál nem titkolt célja szembesíteni a fiatalságot, hogy  a szórakozás ily módon is megvalósulhat.

Tavaly kétszázötven résztvevője volt a Széchenyi-bálnak, tájékoztatott Gábor Boglárka, a diáktanács elnöke, az igényesen megszervezett mulatság előkészítésén húsz fős diákcsapat dolgozik. A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része. A távolabbi helyszín miatt a bál résztvevőinek autóbuszokkal, díjmentesen biztosítják a szállítást.

A Széchenyi-bál első fontos mozzanata Széchenyi gróf (idén Nagy-Kopeczky Kálmán bábrendező a megtestesítője) megérkezése. A kötelezően báli ruhában résztvevő diákok és felnőttek álnéven – grófként, hercegnőként, királyként és királynőként – mutatkoznak be. A bál ünnepélyes megnyitásához  természetesen hozzátartoznak a nyitótáncok is, erre a mozzanatra a táncoló párok hetekkel korábban kezdenek készülni.

Ezt követően a bálterem mindenki számára megnyílik, idén a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese játszik bécsi és angolkeringőket, a meglepetésvendég pedig opera és operett-részleteket is bemutat. A kezdőtánc után nyit a Casino, ahol a játék szerelmesei kipróbálhatják a szerencséjüket, de bálkirálynőt is választanak, ugyanakkor ki lehet próbálni a lovaskocsizást, lesz fotósarok, szoborpark és különböző vetélkedőket is tartanak.

Jegyeket a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) lehet vásárolni, az ifjaknak 25 lej, felnőtteknek 30 lej a belépő. További információkat a 0729 – 108 376-os  telefonszámon lehet kérni.

Kimaradt?