Múzeumok éjszakája: „Minden múzeum tíz percben” Szentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön múzeumok, kulturális központok és kiállítóterek túrájára kerül sor a Múzeumok Éjszakáján. A szervezők „Minden múzeum tíz percben” jelmondattal hirdetik a szombati akciót, amelynek során Sepsiszentgyörgyön különleges  múzeumlátogatásra kerül sor: az érdeklődők egy szakemberek által vezetett túrán vehetnek részt, amely összesen nyolc helyszínen át vezet, az egyes intézményekben nagyjából 10 perces program várja az érdeklődőket.

Az esemény idei kiadásának célja az is, hogy a város lakói jobban megismerhessék az állandó kiállítások anyagát, illetve eljussanak azokra a helyszínekre is, amelyek eddig valamely oknál fogva nem látogattak még el.

A programon szerepel az Erdélyi Művészeti Központ, a Köntés Pincegaléria, A Román Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza, a Magma Kortárs Kiállítótér, a Keleti Kárpátok Múzeuma, a Vadon Egyesület - Székelyföldi Vadászati Kiállítás, a Lábas Ház illetve a Székely Nemzeti Múzeum meglátogatása is.

Délután koncertezik az Iszkriri

A Székely Nemzeti Múzeum udvarán szombaton délelőtt megkezdődik a program, ahová elsősorban a kicsiket várják: lesz hangszerkészítés agyagból, gardony faragás és számos játék. A felnőtteket célzó programot 15 órakor nyitja egy vonósnégyes, könnyed, nyárias szimfonikus zenével, majd 16 órától a kicsik számára koncertezik az Iszkiri együttes.

A színház kedvelői számára a régi vásári hangulatot hozzák el a Tamási Áron Színház társulatának művészei, akik a commedia del’arte mestere, Carlo Goldoni Két úr szolgája című remekét remixelik. 18 órától a Guttenberg könyvkiadó bemutatója következik. Szombaton 21:20 perckor kerül sor az esti mesére, a Székely Legendárium első animációs filmére, a Likaskőre. Ezt követi 21,40-kor a Lármafa Egyesület által készített Kelj fel, és járj! című rövidfilm vetítése, illetve a Székelyderzs éléskamrája című dokumentumfilm bemutatása. A napot 22 óra után a sZempöl Offchestra szabadtéri koncertje zárja a múzeumkertben.

Skót festő is kiállít a Köntés Pincegalériában

A Csíki utcai Köntés Pincegalériában a presszókávé illata mellett a skót festőművész, Howard Weaver várja az érdeklődőket – természetesen tolmács jelenlétében. A képzőművész tárlatának magyar címe Tájak – Helyek – Érzületek, és a festő mesél majd a munkafolyamatról, illetve arról is, hogy milyen módon került Erdélybe, Sepsiszentgyörgyre.

Az Erdélyi Művészeti Központ nyílt képzőművészeti műhelyet szervez szombaton 18 és 21 óra közt, ahol Selyem Katalin ötvös, Éltes Barna szobrász, Kusztos Attila grafikus, illetve Török Ferenc festő mutat be különböző technikákat. Itt is lesz gyereksarok és a zenei felhozatal: Ségercz Ferenc, Tasi Nóra és Ticușan János 21 órától koncertezik. A múzeumtúra résztvevőit Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész fogadja. A Lábas Házban Jánosi Antal csíkszeredai képzőművész tart tárlatvezetést az Omotra című kiállítás anyagát bemutatva.

A Vadon Egyesület által működtetett Székelyföldi Vadászati Kiállítás, a Bene házban várja az érdeklődőket szombaton 18 és 22 óra között, amikor fellép a MiniSnaps gyerek együttes, a Művészeti és Népiskola sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tagozata. Ez alkalommal 19 órától megnyílik Székely Renáta festőművész a Vadon kincsei című tárlata, amelyet 20 órától vetítés követ: A természet nagy eseményei – A nagy vándorlás című filmet nézhetik meg.

Képterápia teával

A MAGMA Kortárs Kiállítótér szombaton 11 és 22 óra közt tart nyitva, illetve kedvezményesen kínálnak számos kiadványt is. 17 és 22 óra közt Fám Erika film- és médiakutató házigazda Képterápia teával címszó alatt várja az érdeklődőket. Szintén a Múzeumok Éjszakája alkalmából zajló múzeumtúra során kerül sor Kányádi Iréne tárlatvezetésére, amelyen Ujvárossy László // 1+1=? – Kultúrpuzzle című egyéni kiállítását ismerteti.

A Román Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékháza 2014-ben nyílt meg, a Beör Palota alagsorában. A múzeum annak a 2 millió román állampolgárnak állít emléket, akik ennek az elnyomó rendszernek áldozatává váltak. A helyszínen Török József beszél a totalitárius rendszer alatt elkövetett túlkapásokról, illetve megtekinthető a múzeum állandó kiállításának anyaga is.

A Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület által szervezett és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által támogatott eseményre június 20-án, szombaton 19 órai kezdettel kerül sor. A résztvevőknek viszont előzetesen, e-mailben kell szándékukat jelezniük, péntek 16 óráig, a museumtour2015@gmail.com címen. A program ingyenes, ám a helyek száma korlátozott, hívják fel a figyelmet a Múzeumok Éjszakája program szervezői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?