Rendhagyó könyvbemutató Szatmáron

Rendhagyó könyvbemutató volt szerda este a szatmárnémeti Láncos-templom református közösség új gyülekezeti házában. A mintegy 75-80 érdeklődő lapunk munkatársa, Sike Lajos legfrissebb kötetével, a (Fél)Nótás könyv Kőszegremetéről, avagy mit énekeltünk és énekeltettek velünk három rendszerváltáson át című könyvével ismerkedhettek Korda Zoltán lelkipásztor és Fejér Kálmán Kodály-díjas zenetanár, valamint a szerző felvezetése révén.

A rendhagyó jelző nemcsak azért illik ide, mert a Bartók Béla zenekar és szólóénekese, Szatmári Elemér lelkipásztor megszólaltatott néhány ma már kevésbé ismert kőszegremetei népdalt, lakodalmas, mulatós, és háborús nótát, de azért is, mert munkatársunk fiatalkorának (1940-1955) három rendszerváltást megért, iskolában tanított, tehát „kötelező” mozgalmi dalaiból is összeválogatott, vagy ahogy ő írja könyvében, gereblyélt egy csokrot.

Márpedig ezeket a Horthy-, Sztalin-, Lenin-, partizán, kulák, békeharcos, munkaverseny és más hasonló nótákat ma már valóban csak a legidősebbek ismerhetik. Kis túlzással Sike Lajos dallal mutatja be azt a 15 évet, ami  egész Európának kevés örömöt, de annál több keserűséget és szenvedést hozott. Miként Fejér Kálmán fogalmazott, a fiatalabb generáció okulására össze kell szedni ezeket a sorsunkat kísérő és befolyásoló nótákat.

Kimaradt?