Ötvenkét év után nyílik Csontváry-kiállítás Budapesten

Ötvenkét év után nyílik Csontváry-kiállítás Budapesten; a Honvéd Főparancsnokság épületében a festő 97 képe lesz látható a tervek szerint július 5-től.

"Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy Pécs kulturális arculatához hozzátartozik többek között Csontváry Kosztka Tivadar neve is" - mondta a tárlat keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. L. Simon László azonban hozzátette: Csontváryban benne van a lehetőség, hogy az egész világon méltón képviselje a magyar képzőművészetet és az európai művészeti kánonban elfoglalja az őt megillető helyet, de ehhez szükséges egy nagy budapesti kiállítás.

Fél évre költöznek a képek Budapestre

L. Simon László Hoppál Péter kulturális államtitkárral és Páva Zsolt pécsi polgármesterrel együtt hangsúlyozta: Csontváry Pécsen őrzött képeit a legbiztonságosabb technikával szállítják a fővárosba, ahonnan fél év után visszakerülnek a pécsi Janus Pannonius Múzeumba. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a távlati cél, hogy Budapest után a kiállítást külföldön is be lehessen mutatni. Ennek most nincs különösebb esélye, de reménykedünk benne, hogy később nyílik rá lehetőség - jegyezte meg. Mint bejelentette: a várbeli kiállítás terveik szerint Csontváry születésnapján, július 5-én nyílik és december 31-ig tart, de indokolt esetben még egy hónapig meghosszabbíthatják majd. A Pécsről érkezett képek így legkésőbb 2016 februárjában visszakerülnek - szögezte le.

L. Simon László beszámolója szerint a Gulyás Gábor által rendezett tárlaton összesen 97 alkotás lesz látható, ennek 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket az Magyar Nemzeti Galériából (MNG) és magángyűjtőktől is. Sajnos a második világháború idején Oroszországba került képeket nem sikerült hazahozni kölcsönbe sem - árulta el. Az államtitkár hozzátette: a megszokott gyakorlat helyett a nagyméretű pécsi festményeket nem hengerelve, hanem speciális kereteken, a legkorszerűbb szállítóeszközökön, közúton hozzák a fővárosba. Az állami tulajdonú képeket hatmilliárd forintra biztosították, a többi alkotásra pedig a kormányzat garanciát vállalt.

A kiállítás rendezését 50 millió forinttal támogatja a kormány - jelentette be L. Simon László, aki az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: az összköltség szponzori támogatásokkal és a jegyárbevétellel együtt 100 millió forint is lehet.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett arra, a Zsolnay Kulturális Negyeddel, a Kodály Központtal, az ókeresztény emlékekkel, a Vasarely-kiállítással együtt Pécs több napnyi kulturális látnivalót kínál, a budapesti Csontváry-tárlat azonban a pécsi kulturális arculat további erősítését fogja szolgálni.

A város vezetése erős garanciákat kért, hogy ez valóban egy féléves bemutatkozás legyen - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a kiállítás kapcsán a kormányzat több tízmillió forintos támogatásban részesíti a pécsi Janus Pannonius Múzeumot.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint Csontváry a legnagyobb magyar festők közé tartozik, ismertsége azonban a határokon túl nem igazán jelentős. Ezen a régi problémán mindenképpen változtatni kell: a budapesti kiállítás növeli a gyűjtemény értékét is, így egyértelműen támogatta a város - jegyezte meg. Mint hozzátette, a tárlat kapcsán két kérdésben szerettek volna garanciát: a szállítás során biztosan ne romoljon a képek állapota, másrészt 2016 februárjában a képek kerüljenek vissza Pécsre. Fontos volt továbbá, hogy a kiállításhoz katalógus is készüljön, mert igényes Csontváry-kiadvány évtizedek óta nem jelent meg, pedig ez szintén nagyban segítheti a festő nemzetközi elismertségét.

L. Simon László újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Honvéd Főparancsnokság minden szempontból alkalmasabb a kiállítás megrendezésére, mint az MNG, ahol most sem légkondicionált térben áll Csontváry egyik főműve.

Pécsett balhét csináltak

A budapesti sajtótájékoztatóval egy időben Pécsen, a Csontváry Múzeum előtt civilek egy csoportja tiltakozott a képek Budapestre szállítása ellen, attól tartva, hogy a képek soha többé nem kerülnek vissza Pécsre. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a műalkotások szállítás közben megsérülhetnek. Az államtitkár erre reagálva elmondta: nincs értelme "balhét csinálni" a képek kölcsönzéséből, hiszen már a műtárgymozgatásról szóló közbeszerzést is oda-vissza szállításra írták ki, ami önmagában is garancia. L. Simon László közölte: legalább 30 ezer látogatóval számol, de nem tartja lehetetlennek a 100 ezres látogatószám meghaladását sem.

Kimaradt?