Díjazták a fiatal szerzőket a Művészeti Egyetemen

Erdős Alexandra-Henriettát Az utolsó emlék című jelenetéért és Markó Orsolyát az Altató című misztériumjátékáért díjazta a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Teatrológia tanszékcsoportja a negyedik alkalommal meghirdett Drámapályázat keretében, a 17-21 évesek kategóriájában.

A hétfő délben tartott díjátadó ünnepségen Kós Anna dékán, Balási András rektorhelyettes, Albert Ildikó, Lázok János és Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi tanárok, diákok, hozzátartozók jelenlétében vette át a díjat a nagyváradi és a brassói középiskolás diáklány. Ahogy Ungvári Zrínyi Ildikó elmondta, az Élménybeszámoló kategóriában Gy. Márta Egy más világ című munkáját dícséretben részesítette a zsűri. A szerző azonban ismeretlen, eddig még nem jelentkezett, annyit lehet róla tudni, hogy 17 éves és feltehetően, a szövege alapján, marosvásárhelyi és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulója.

A díjátadáson Szabó Róbert Csaba és Székely Csaba író és drámaíró is jelen volt, akikkel beszélgetést kezdeményeztek, bevonva abba a két díjazottat is. Az iránt érdeklődött Ungvári Zrínyi Ildikó többek közt, hogy mit jelenthet fiatal, pályakezdő szerzők, az írást próbálgató tizenévesek számára egy ilyan pályázat, egy ilyen díj. Szabó Róbert Csaba szerint jó lehetőség a pályázat, a díj, hiszen így figyelnek fel a szerzőre. Székely Csabának viszont más volt erről a véleménye, szerinte ugyanis ha valakit tényleg érdekel a drámaírás, inkább műhelygyakorlatokon vegyen részt, ott tanulhat a legtöbbet.

Markó Orsolya darabját már bemutatták az iskolájában, árulta el, mégpedig a saját rendezésében, sőt még maga is játszott a produkcióban. Az Erdős Alexandra-Henrietta darabja is színpadra kerül és ha nem hagyja el Váradot, akkor az ő rendezésében, - mondta, hiszen az ő iskolájában is működik színjátszó csoport.

A beszélgetésen még szó esett az írott szöveg színpadi átdolgozásáról, a rendező, a színész és a szerző találkozójáról, arról, hogy van-e, lehet-e beleszólása a szerzőnek abba, hogy hogyan állítsák színpadra a darabját. Míg Amerikában például a szerző mindenbe beleszólhat, még a szereplők kiválasztásába is, addig itt a rendezőn múlik minden, amit ő elképzel, azt kell megvalósítani. De a szerző nem is akar, nem is tudna beleszólni – mondta el Székely Csaba, aki részt vett egy próbafolyamaton és csodálkozott, hogy mi mindent tud a rendező, miket mond, hogyan irányítja a színészeket.

Érdekes és sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Felolvasó színház elnevezésű projekt, amit közösen indított a Látó, a Művészeti Egyetem és a G-café és amely során fiatal szerzők szövegeit olvassák fel színészek a kultúrkocsmában, azon a helyen, ahol azok is beülnek az érdeklődők közé, akik különben nem járnak irodalmi rendezvényekre.  

Kimaradt?