Húsz előadást mutatnak be a 22. Atelier nemzetközi fesztiválon

Június 2 és 10-e között nyolc napon át 20 előadásnak ad teret Sepsiszentgyörgyön az „Atelier” nemzetközi fesztivál.

A huszonkettedik kiadásához érkezett kísérleti színházi fesztivál tavaly hét év kiadás után tért vissza Sepsiszentgyörgyre. Idén hazai, magyarországi, belgiumi, holland, francia és olasz társulatok mutatják be a legújabb színházi irányzatokat.

Az „Ateliert” 1992-ben Radu Macrinici dramaturg alapította, majd 13 kiadás után az Andrei Muresanu színháztól való távozásával Segesvárra, Nagybányára és Szatmárra költöztette, majd hazahozta a fesztivált szülővárosába. Radu Macrinici elmondta, az “Atelier” a legrégebbi színházi fesztiválok közé tartozik, és már alapításakor azt a célt fogalmazták meg, hogy kísérleti előadásokat, a színházak új nyelvezetét mutassák be a közönségnek.

Idén a közönségnek lehetősége lesz többek között cirkuszi színházat, instrumentális színházat, 3D színházat és nápolyi bábszínházat megnézni. Emellett szakmai beszélgetésekre kerül sor a „kultúra válsága, a válság kultúrája” címmel, bemutatják Radu Afrim rendező „Egy generáció portréi” című fényképkiállítását, lesznek könyv és folyóirat-bemutatók, irodalmi estek és koncert.

Az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál június 2-án, kedden este 7 órától egy igazi zenei csemegével kezdődik, amikor a színház nagytermében jazzkoncertre kerül sor Luiza Zan Sepsiszentgyörgyön élő énekesnő, a magyarországi Sárik Péter zongorista és az amerikai Alex Hardling szaxofonos előadásában. Ugyancsak kedden háromnegyed kilenctől az új stúdióban a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Bartis Attila Nyugalom című művének színpadra adaptált változatát nézhetik meg.

Szerdán este 6 órától az új stúdióban a Háromszék Táncegyüttes Tékozló fiú című táncjátéka van programon, míg szerdán fél kilenctől a nagyteremben a Belgiumból érkező Alexis Rouvre brüsszeli társulat mutatkozik be.

Az előadásokra egységesen 10 lejbe kerül a belépő, leszámítva a programsorozatot indító koncertet, amelyre 20 lejt kell fizetni. Jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában vásárolhatóak.

A fesztivál részletes programja a rendezvény Facebook oldalán tekinthető meg.

 

Kimaradt?