Az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó megvette a magyar versenyfilmet

Az egyik legjelentősebb amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics megvette Nemes Jeles András Saul fia című filmjének észak-amerikai forgalmazási jogait - tudta meg vasárnap a Variety című filmes szaklap-

Az alkotást két nappal ezelőtt mutatták be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában. A szerződést a film nemzetközi forgalmazója, a francia Films Distribution írta alá a cannes-i filmvásáron a Sony Pictures Classics amerikai céggel, miután több komoly ajánlatot is kapott a megvételre.

Nemes Jeles András a pénteki nagy sikerű bemutatót követően az MTI-nek elmondta: a nemzetközi forgalmazó olyan sok megkeresést kapott, hogy "ki kellett kapcsolnia a telefonját". Az amerikaiak díjesélyesnek érzik az alkotást a jövő évi Oscar-gálán, és ezt kívánják előkészíteni a film megvásárlásával - tette hozzá a rendező.

Nemes Jeles András első játékfilmje az auschwitzi koncentrációs táborban játszódik, a deportált zsidóknak a gázkamrákba terelésével, majd a holttestek eltakarításával és elégetésével megbízott Sonderkommando egyik képzeletbeli zsidó tagjának, a magyar Auslaunder Saulnak (Röhrig Géza) az utolsó másfél napját meséli el.

A holokausztot teljesen új filmes megközelítéssel feldolgozó magyar filmet az idei cannes-i fesztivál első nagy revelációjaként értékelte a nemzetközi sajtó, amely - a magyar kritikához hasonlóan - elismerőleg szólt róla.

Az Arany Pálmáért versengő 19 filmből eddig hatot mutattak be, közülük a Screen nemzetközi filmes lap pontozási listáján a Saul fia vezet, a Le Film francais francia lap által megkérdezett kritikusok Nanni Moretti Anyám című filmje után a második helyre sorolták a magyar alkotást. Az Arany Pálma-díj kiosztása és a záróünnepség május 24-én lesz Cannes-ban. A magyar mozikban június 11-től látható a Saul fia.

Kapcsolódók

Kimaradt?