Mindszentyről szóló német nyelvű monográfiát mutattak be Bécsben

Mindszenty József hercegprímás, bíboros érsekről szóló német nyelvű monográfiát mutattak be hétfőn a bécsi Pázmáneumban.

A Kardinal József Mindszenty - Ein Leben zwischen kommunistischer Diktatur und Kaltem Krieg (Egy élet a kommunista diktatúra és a hidegháború között) című kötet, amelynek szerzője Balogh Margit egyháztörténész, Németországban jelent meg tavaly decemberben az Osteuropa Zentrum Berlin kiadónál. A kicsit bővebb feldolgozású magyar kötet kiadását szeptemberben tervezik a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának gondozásában, és már szerződés született az angol nyelvű fordításról is. A szerző szerint a Mindszenty életútjának és munkásságának feldolgozása még nem befejezett. Példaként említette a bíboros szentbeszédeinek kutatását, amely által nemcsak a közéleti szereplő, hanem a lelkipásztor Mindszenty is megismerhetővé válna. 

Szabó Csaba, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója a most megjelent monográfiát mértékadónak nevezte és elmondta: fontos évben jelent meg a kötet, hiszen idén emlékezünk Mindszenty pappá szentelésének századik, érseki kinevezésének hetvenedik és halálának negyvenedik évfordulójáról. 

A tizenöt év kutatómunkájával elkészített monográfia születéstől halálig kíséri végig Mindszenty József életét. A történész a magyar források mellett több egyesült államokbeli és moszkvai levéltárában is folytatott kutatásokat, átvizsgálta az osztrák, francia és csehszlovák szentszéki követek jelentéseit is. Kérdésre elmondta: a jövő Mindszenty-kutatóinak ajánlja a KGB levéltárát, ahova nem sikerült bejutnia és a vatikáni levéltárat, amennyiben kutathatóvá válik annak 1939 utáni iratanyaga. 

A Pázmáneum (Collegium Pazmanianum) - a Pázmány Péter által alapított papnevelő intézet - épületében Mindszenty 1971-től élete utolsó éveit töltötte. A bíboros, akinek neve a kommunizmus elleni harc szimbólumaként vált ismertté, 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika kriptájában. A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási eljárása jelenleg folyamatban van a Vatikánban.

Kimaradt?