Elhunyt Dukász Péter színész, a temesvári társulat tagja

Május 9-én, életének 61. évében tragikus körülmények között elhunyt Dukász Péter színművész, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretett tagja – tájékoztatott vasárnap a társulat.

A saját bevallása szerint eredetileg mérnöknek készülő Dukász Péter, édesanyja nyomdokaiba lépve 1978-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola színész szakán, majd rendezőként és színészként is tevékenykedett az ország és a régió több magyar nyelvű színházi intézményében.

Pályája jelentős részét, csaknem négy évtizedet töltött a temesvári magyar színházban, színészként, rendezőként és társigazgatóként egyaránt helytállva. Peter Usztinov: Az ismeretlen katona és felesége a budapesti Sík Ferenc rendezte előadásában, a 71696-os szerepében mutatkozott be először a temesvári közönség előtt, már kezdő, fiatal színészként is tanúbizonyságot téve kiemelkedő tehetségéről és példamutató szakmai igényességéről, mely mit sem változott az évek alatt.

Alakjához nem csupán csak olyan legendás szerepek megformálása kötődik, mint az 1999-ben bemutatott Tóték Őrnagya, a Devianciában játszott Sanyi bácsi, vagy a többszörösen díjazott kortárs Spiró György darab, a Prah Férfi karaktere, de filmszerepei és az általa rendezett előadások is azt igazolják, hogy nem csak művelője de értő és szerető támogatója is volt Thália művészetének.

"Példamutató munkájával, a színház, kollégái és családja iránti végtelen szeretetével sokak elismerését és őszinte barátságát vívta ki. Emlékét számtalan fénykép, előadásplakát és legendás alakítás őrzi majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház falai között" – olvasható a közleményben.

 

Kimaradt?