Múzeumok éjszakájára készülnek Marosvásárhelyen

A Maros Megyei Múzeum tizedik alkalommal szervezi meg  a Múzeumok Éjszakáját a Teleki-Bolyai Könyvtár, a Bernády György Közművelődési Alapítvány, a Bolyai téri unitárius templom, a marosvásárhelyi állatkert, a Romániai Képzőművészek Szövetsége, a Maros Művészegyüttes és a Keresztelő Szent János plébániatemplom egyházművészeti múzeummal együttműködve.

A rendezvénysorozat kétnapos programját Soós Zoltán múzeumigazgató és munkatársai ismertették mai sajtótájékoztatójukon.

A szabadtéri programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, gyermekfoglalkozásokkal színesített kínálatban a megyei múzeum valamennyi részlegét meglátogathatjuk, felmehetünk a Városháza tornyába, kipróbálhatjuk a csipkekészítés technikáit, ismerkedhetünk az orchidea-ápolással, vagy részt vehetünk a Teleki Tékában szervezett felolvasómaratonon, amelyet az első világháború emlékének szentelnek a szervezők.

A kiállítások, rendezvények belépője egy karkötő, amely felnőtteknek 6, gyerekeknek 3 lejbe kerül és amit a Kultúrpalota jegypénztáránál, vagy bármely helyszínen megvásárolhatunk. A karkötő mellé kedvezményes jegyet kell váltanunk, amennyiben a Tükörteremben 17-ig látható Románia ókori és antik arany- és ezüst kincseit bemutató tárlatot is meg szeretnénk nézni, vagy az állatkertbe is ellátogatnánk – hangzott el a program ismertetőjén.

A Természettudományi Múzeumban a romániai orchideákból nyílik egy kiállítás, ugyanott a gyerekek kertészkedhetnek is, az 5 és 11 éves közöttiek állatokat készíthetnek. A restaurálási részlegen az arcfestés, modellezés és üvegfestés terén próbálhatják ki magukat a kicsik. Az ügyességi játékok során mászófal és rekeszmászás is várja a bátrabb gyerekeket a hegyimentők által szervezett foglalkozáson.

A néprajzi és népművészeti múzeumban a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum jóvoltából az erdélyi csipkékből nyílt kiállítás, ahol a korai csipkeművészet remekei az egyházak és főúri udvarok köréből kerültek ki és főként a nyugati csipkedivat Erdélybe áramlásáról tanúskodnak: 17-18. Századi egyházi tárgyak, nemesi díszruhák, különböző műfajok ötvözésében készült hímzett-áttört kézimunkák járultak ahhoz, hogy Erdély lakossága megkedvelje a csipkét.

A bábszínház történetével, vagy a naiv művészettel, illetve a Maros megyei vásárok és falvak világával is megismerkedhetünk ez alkalommal.

Kimaradt?