Médiatudományi konferencia lesz a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Az online média kora és a közszolgálatiság címmel immár negyedik alkalommal szervez médiatudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara 2015 május 8-án, pénteken 9.30 órától a Stúdió Színház előterében.

A médiát „negyedik hatalomnak” is nevezik, hiszen megjelenése óta legfőbb szerepe a hatalom megosztásának elvét hirdető, demokratikus államok intézményeinek – a törvényhozásnak, a végrehajtásnak és az igazságszolgáltatásnak – ellenőrzése. Ezt a feladatot ellátni komoly szakmai felkészültséget igényel. A tömegtájékoztatásban dolgozni dicsőség és felelősség – tanultuk mostanáig.

Az on-line médiaformák megjelenése alapjaiban változtatta meg ezt a helyzetet. Az elmúlt egy-két évtizedben a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy bárki, mindenfajta előképzés nélkül is, részt vehessen a tömegtájékoztatásban. Van-e értelme ebben a helyzetben közszolgálatiságról beszélni az új médiaformák esetében? Ugyanazt jelenti-e ez a fogalom, mint a klasszikus média-intézmények korában, vagy átértékelődött a jelentése? Új megvilágításba kerültek a médiajogi fogalmak is? És nem utolsó sorban, szükséges-e egyáltalán még oktatni a médiában dolgozókat?

A konferencián olyan előadókat hallgathatnak, akik a szociológia, pszichológia, kommunikáció-tudományok, neveléstudomány, etika, jog, esztétika területén munkálkodnak, és készek – a saját szakszempontjaik szerint – a valamennyiünket érintő média területén megfigyeléseket végezni, az úgynevezett „új média” által kiváltott változásokat elemezni.

 

Kimaradt?