Pacsika Lia képzőművész kiállítása Marosvásárhelyen

Szegedről érkezett Marosvásárhelyre és két hétig a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermében látható a textilművészeti kiállítása Pacsika Lia képzőművésznek.

A tárlatot Nagy Miklós Kund újságíró és Kovács András Ferenc költő nyitotta meg, a kiállított művek sokszínűségére, különleges hangulatára, formáira, jelképeire figyelmeztetve a közönséget. A felhasznált alapanyagok között üveggyöngy, gomb és parafadugó, selyem, bársony és kötött anyag is fellelhető, fehér vászondarabok, amelyek régi ágynemű, párna-, vagy paplanhuzatra emlékeztetnek, csipkék, színpadi díszlethez és jelmezhez hasonlító függönyök, borászat-ihlette alkotások láthatók, vagy zene- és vers-inspirálta kompozíciók. A képzőművészet nyelve is olyan, mint a költészeté, – mondta Kovács András Ferenc, aki az alkalomhoz kiválasztott verseiből olvasott fel néhányat. 

Emléktábla Bartóknak, Gilgamese, Mementó, Infláció, Rege, Menyegző, Tisztelet a várostervezőnek, Borászok dicsőségtáblája – csak néhány cím, amely önmagában is elgondolkodtató és ízelítő mindabból, ami az alkotót foglalkoztatja.

Pacsika Lia elsősorban köszönetét fejezte ki azért, hogy itt lehet, hogy bemutatkozhat az utóbbi 12 év terméséből válogatott tárlatával. „Minden városnak megvan a szubjektív szépsége. Úgy érzem, ez most a főváros” – mondta Marosvásárhelyről, ahol december óta tartózkodik, mert, ahogy elárulta, régi vágya volt, hogy idejöjjön és személyesen is megtapasztalja az itteni életet, hangulatot. Az eddigiekkel elégedett, nem csalódott, jól érzi magát Vásárhelyen – jelentette ki a megnyitón.

Kimaradt?