Átadták a felújított Reményik Sándor Galériát

Hálaadó ünnepséget tartottak a kolozsvári Reményik Sándor Galéria felújítása alkalmából hétfő délután.

Az eseményt Horváth Zoltán és Oláh Orsolya zenei előadása nyitotta meg, ezt követően Fehér Attila főtanácsos arról beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt, 2005 tavaszán Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Makay Tamás budapesti építész megnézték a pincét, amely a püspöki épülettömb részét képezi. Úgy gondolták, megérné felújítani, így javaslatukra 2006-ra már elvégezték az átalakítások egy részét, és kialakították a galériát is.

Tavaly Guttmann Szabolcs tanácsait megfogadva újra felújították a termet, egy szintre hozták a korábban akár akadálypályának is használható padlót, megerősítették a falakat, aláalapozták az épületet, a pincegalériához megfelelő padlókövet fektettek le, és korszerű hangosítást is beszereltek - hangzott el.

Ezt követően Adorjáni Dezső Zoltán püspök hálaadó imádságot és áldást mondott, majd Hatházi András színművész szavalta a névadó költő versét.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében rámutatott, minden felújítás két irányba mutat: a múlt és a jövő irányába. Aki műemlékeket, régi épületeket próbál fenntartani, az arra számít, hogy lesz, aki szellemi tartalommal tölti meg a helyet. Amikor a jövő fele fordulunk , arra is gondolunk, hogy újabb nemzedékek megőrzik a falakat, azt a múltat, amelyet mi is örökségül kaptunk és örökségül hagyunk - fogalmazott.

Amikor az evangélikus egyház az újjáépítésbe fogott, nem csak a falakat állította vissza, hanem olyan új közösségi teret alkotott, amely a kolozsvári magyarság életében egy immár meghatározó helyszínné vált. Fontos, hogy érezzék az itt élő emberek, hogy vannak olyan terek, amelyek néhány évtizede még elrejtve álltak, most azonban ismét idevonzzák a közösséget - mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, mindenki otthonossá akarja tenni környezetét, nem csak a családi otthont, hanem tágabb környezetét is, "mi pedig valahogy a régi falak között érezzük magunkat otthonosan, hiszen ezeket a mi apáink-dédapáink építették".

Köztudott, hogy Kolozsvár az erdélyi magyar kultúra és a reformáció fellegvára, ez a galéria is a művészet, kultúra szeretetéből és az istenhitből jött létre - mondta Wetzel Tamás magyarországi helyettes államtitkár, majd hozzátette, biztos abban, hogy ez a galéria egy olyan szál lesz, amely összetartja a helyi közösséget, és sokáig állni fog ebben a minőségében.

A beszédeket követően Tiry Zoltán festőművész Színdaráló kiállítását nyitotta meg Makay Tamás építészmérnök, majd Hatházi András színművész szavalt, Horváth Zoltán és Oláh Orsolya zenélt.

Kimaradt?