Sepsiszentgyörgyön is megünneplik a tánc világnapját

Utcai táncmulatsággal, illetve a Háromszék Táncegyüttes színfalai mögé való betekintéssel ünneplik Sepsiszentgyörgyön a tánc világnapját.

Április 29-én, szerdán 9 és 14 óra között „nyitott kapuk napját” szervez a Háromszék Táncegyüttes, amely lehetőséget biztosít a néptánc és táncművészet iránt érdeklődőknek, hogy betekintsenek az együttes háttértevékenységeibe a kiállítások, előadások és próbák helyszínéül szolgáló Új Stúdióban.

A tánc világnapján megnézhetik, hogyan zajlik a 25 éves Háromszék Táncegyüttes Miniévadát záró gálaműsorának próbafolyamata, vagy a szerdán 19 órától kezdődő Böjttől Böjtig című előadás előkészítése.

A tánc világnapja alkalmából szervezett bemutatókra egyéni és csoportos jelentkezéseket is várnak a hte@hte.ro címen, valamint a 0728-085-091-es telefonszámon. A résztvevők között a nap végén előadás belépőket sorsolnak ki a szervezők.

Ugyancsak szerdán, 18 órától közös utcai akcióra várja a táncos lábúakat a sepsiszentgyörgyi Kék Hold Táncklub. Imreh Marton István szervező elmondta, legalább 150 gyerek és felnőtt táncol majd a sepsiszentgyörgyi Korzó aszfaltján. Szeretnék ugyanakkor, hogy a résztvevők száma több százra emelkedjen, hiszen az első három tánc után - rumba, argentin tangó és angol keringő - az utolsó vonaltáncot helyben tanítják meg bárkinek, aki mozgással szeretne együtt ünnepelni.

A Kék Hold Táncklub 2002 óta több, mint ezer személyt tanított meg társas táncokra, és közel 3000 fő vett részt alkalomszerű, ingyenes oktatásokon. Eddig három műkedvelő táncverseny zajlott Sepsiszentgyörgyön – volt, hogy 86-an versenyeztek közel 700 néző előtt. Legfiatalabb tanítványaik 4-, legszebb korú táncosuk 71 éves volt, összegzett Imreh Marton István.

A Nemzetközi Tánctanács 1982-ben nyilvánította a Tánc Világnapjának április 29-ét, Jean Georges Noverre - a tánc Shakespearejének is nevezett francia koreográfus – születésnapját, aki szakított a Napkirály  udvari táncának merev szabályaival, tartalmat rendelt az üres formák mögé, dramaturgiai és technikai újításai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a táncból emberi érzéseket, történeteket megjelenítő előadó-művészet váljon. 

Kimaradt?