Nagyvárad ad otthont a „végtelen tánc” fesztiváljának

Infinite Dance Festival (IDF) címmel szervez első alkalommal május 19–24. között tánc- és összművészeti fesztivált a nagyváradi Szigligeti Színház. A szervezők a fesztivált évente vagy kétévente ismétlődő, rangos rendezvénysorozatnak szánják.

A fesztivál ötlete régebben fogant, idei megszervezésében szerepet játszott az is, hogy a Nagyvárad Táncegyüttes a magyar Táncművészek Szövetségének tagja lett, mondta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, aki hozzátette: köszönet illeti a neves fellépőket, akik akár jelképes honoráriumért is vállalták az előadásokat. Nagyváradra egyébként mintegy háromszáz fellépőt várnak, a rendezvénysorozat költségvetése körülbelül 55 ezer lej, fő támogatói a Bihar megyei önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap.

A fesztiválon az európai és világhírű fellépők mellett lesznek kiegészítő programok is, például a street dance művelőit is láthatják majd a főutcán, táncestet is szerveznek, de  lesz szakmai műhelymunka is, mondta Dimény Levente, a Nagyvárad táncegyüttes művészeti vezetője és az IDF művészeti koordinátora. Nagyváradon és a megyében nagyon sokan művelik a tánc valamelyik válfaját, a néptáncot, társasági táncot, sporttáncot, de az elmúlt években nem volt olyan fesztivál, amely a stílusok ilyen gazdagságát vonultatta volna fel, tette hozzá.

A fellépők között szerepel a Közép-Európa Táncszínház, a Győri Balett és a Miskolci Balett is. A fesztivált május 19-én a Magyar Állami Népi Együttes fellépése nyitja majd meg. Fellépnek a Szegedi Kortárs Balett táncosai, vezetőjük, Juronics Tamás A világcirkusz című produkcióban dolgozott együtt a Nagyvárad Táncegyüttessel. Nagyváradon láthatják majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 7/7 című előadását, Baczó Tünde koreográfus-rendező-előadó neve szintén jól ismert a váradi közönség előtt. Váradon vendégszerepel a fesztivál keretében a kolozsvári GroundFloor Group Parallel és a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat A lecke című előadását, és a táncművészeti főiskolák gáláját is megtartják május 23-án. A jegyek már megvásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztáránál, vagy a biletmaster.ro oldalon, a jegyárak 15 és 50 lej között változnak.

Kimaradt?