Tartuffe-bemutatóra készül a Tompa Miklós Társulat

Milyen Tartuffe, mi a „tartüffség”: őszinte, vagy álarcot visel akkor is, amikor őszintének tűnik? Mire jogosít fel a hit? Meddig lehet elmmeni Isten nevében? Ilyen kérdéseket tesz fel az új produkció, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutat be április 26-án, vasárnap este fél nyolckor a színház nagyszínpadán felépített stúdióban.

Keresztes Attila rendezi az új előadást, aki a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a szenteskedő Tartuffe-öt és a Lőrincet, Tartuffe szolgáját játszó Bokor Barnával és László Csabával, illetve  az Orgont, Elmira férjét alakító Biró Józseffel együtt beszélt a készülő produkcióról. Érdekesség, hogy Tartuffe-öt és a szolgát ketten játsszák.

Az Orgon anyját, Pernelle-nét alakító Biluska Annamáriáról pedig azt kell tudni, hogy 52 évvel ezelőtt, még főiskolás korában, 22 évesen játszotta ugyanezt a szerepet, Kovács Györggyel és Visky Árpáddal, akik Tartuffe-öt alakították a Kőmíves Nagy Lajos által rendezett darabban.  Biró József 2005-ben játszott a vásárhelyi társulattal a Szentivánéji álomban, Keresztes Attilához pedig közel húsz éves munkakapcsolat köti. A 2012-2013-as éveadban, Sepsiszentgyörgyön bemutatott Spiró György-darabban, Az imposztorban alakította a Tartuffe-öt játszó Bogusławskit, most pedig annak a barátját, Orgont  alakítja.

A „tartüffséggel” kapcsolatosan László Csaba elmondta, hogy az ő olvasatában őszinte Tartuffe; Bokor Barna azt vetette fel, hogy vajon mikor őszinte és mikor őszintéskedő az ember? A produkció ezek mellett a hit, a vallás kérdésére is rávilágít, arra, hogy vajon mire jogosít fel a hit, Isten nevében meddig lehet elmenni, vakon bízni, családot feláldozni. „Nagyon egyszerű családi drámáról van szó” – fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy válaszokat nem ad, de remélhetőleg gondolkodásra késztet az előadás.

A szereposztás: Biluska Annamária, Biró József m.v., Varga Andrea, Bartha László  Zsolt, Kádár Noémi, Csíki Szabolcs, Bokor Barna, László Csaba, Gecse Ramóna, Galló Ernő, Varga Balázs és Korpos András. Díszlet: Fodor Viola, jelmez: Bianca Imelda Jeremias, zene: Boros Csaba, rendezőasszisztens: Keresztes Franciska.

A premierre 2015. április 26-án, vasárnap, 19.30-tól kerül sor a Nagyterem színpadán kialakított stúdiótérben. A bemutatóra érvényesek a Bernády György mecénás bérletek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon.

Következő előadás: 2015. április 27., hétfő 19.30 – Nagyterem/Színpad – Petelei István bérlet

 

Kimaradt?