Tartalmas és változatos programot terveznek a Festum Varadinumra

A Varadinum Kulturális Fesztivált május 3–10. között szervezi meg az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete a történelmi magyar egyházakkal, társadalmi civil és ifjúsági szervezetekkel közösen – jelentette be Szabó Ödön programkurátor.

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke ismertette a legfontosabb rendezvényeket is, kiemelve, a szervezőknek idén is az volt a szándékuk, hogy színvonalas és minden korosztálynak megfelelő programot állítsanak össze. Szabó Ödön szerint változatos és sikeres rendezvénysorozat előtt állunk. Az idei Festum Varadinum fővédnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A Festum Varadinumot idén 24. alkalommal szervezik meg Nagyváradon. Szabó Ödön programfelelős kiemelte, akár az elmúlt közel negyedszázad folyamán, most is az egyházakkal és a civil szervezetekkel összhangban állították össze a kulturális fesztivál programját. Bár ez első ránézésre zsúfoltnak tűnhet, a szervezők arra törekedtek, hogy minél több réteget tudjanak megszólítani programjaikkal, az ugyanaznap megtartandó különféle rendezvények célközönsége is eltérő mind a korosztály, mind az érdeklődési kör szempontjából. A Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriuma, élén Koncsek Vadnai Zitával, arra törekedett, hogy a változatosság mellett a minőség is domináljon. A 2015-ös Festum Varadinum programfüzetébe tekintve pedig elmondható, a szervezők akarata érvényesülni látszik, „tartalmas és sikeres program áll előttünk” – hangsúlyozta Szabó Ödön.

Misével kezdődik, istentisztelettel ér véget

A rendezvénysorozatról szólva a programkurátor tudatta, a római katolikus egyház hagyományos ünnepi szentmiséjével és körmenettel kezdődik az idei Varadinum a székesegyházban, majd a nagyvárad-olaszi református templomban ünnepi istentisztelettel ér véget. A két egyházi ünnep által keretbe foglalt fesztivál minden napján számos program körül válogathatnak az érdeklődők, minden nap lesz egy nagyobb kulturális rendezvény és több kisebb program a nap folyamán. A Varadinum nyolc napján összesen 67 rendezvényt tartanak.

A legfontosabbak között Szabó Ödön kiemelte a május 3-i díszelőadást, amelyet a Szigligeti Színházban tartanak meg és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka, Móricz Zsigmond Pillangó című művét dolgozza fel.

Május 4-én, hétfőn 17 órakor nyitják meg Sütő Petre Rozália grafikus és festőművész tárlatát a római katolikus püspöki palotában, 19 órától pedig Dan Goggin Apácák című musicalkomédiája tekinthető meg a filharmóniában.

5-én, kedden délután Makk Károly filmrendezővel, valamint Kovács Koko István olimpikon ökölvívóval lesz közönségtalálkozó a Posticumban, illetve a Queens étteremben, de mindenképp kiemelendő Bálint András színművész Radnóti estje is a Posticum Kulturális és Ifjúsági Központban 18 órától.

Május 6-án, szerdán 17.45-től az Ady Endre Gimnázium dísztermében mutatják be Szilágyi Aladár közíró Mit akarnak ezek a magyarok? című kötetét, amelyben a Szacsvay Akadémián 2014-ben előadó történészekkel készített nagyinterjúk kaptak helyet. 18.30-tól pedig ugyanott Gebei Sándor egyetemi tanár, az MTA doktora tart előadást A török kiűzése és Magyarország beilleszkedése a Habsburg Monarchiába címmel.

Május 7-én, csütörtökön 10 órakor a városháza dísztermében Várad, Erdély kapuja címmel történelmi konferencia kezdődik. 19 órától Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész Gyorsvonat című önálló estjére kerül sor a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Pénteken Szabó T. Anna költő, műfordító szerzői estjét tartják meg 19 órától az Illyés Gyula Könyvesboltban. Este két, külön korosztálynak szóló koncertre kerül sor: 19.30-tól a Lotus Center előcsarnokában a HoneyBeast, míg 20.30 órától a filharmóniában a Metropol koncertezik.

Szombaton a Minden Magyar Majálisát tartják meg a nagyváradi vársáncban.

A Festum Varadinum részletes programjával és a napi ajánlókkal rendszeresen visszatérnek a szervezők. 

Kimaradt?