Amerikai rendező viszi színre Kolozsváron Lars von Trier opuszát

Tum Dugdale amerikai rendező vitte színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával Vivian Nielsen „Hullámtörés” című drámáját. A Lars von Trier kultuszfilmje alapján készült magyar színházi változat Guelmino Sándor és Gecsényi Györgyi munkája. A bemutató időpontja április 25-e, szombat, este 8 óra.

„A fő érvem arra a kérdésre, hogy miért pont ezt a darabot akartam megrendezni, egyszerű: mert imádom ezt a filmet!” – mondta a rendező a színház előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón. Tom Dugdale hozzátette, nagyon emberinek és ugyanakkor színpadiasnak látja Lars von Trier moziját, olyannak, ami valósággal deszkákra kívánkozik. „Nem tudok felidézni egyetlen filmet sem, amelyben a színészi játék ennyire erőszakosan és ennyi bájjal fenyegetett volna azzal, hogy áttöri a film keretét és valósággá válik” – vallja.

A film és a darab főhősnője Bess (Pethő Anikó), egy erős hitű, de kissé együgyű nő, aki szerelméért önfeláldozó gesztusok egész sorába kezd. A hit, a hűség, a feltétel nélküli szeretet története ez, emiatt is nevezték a dán alkotó filmjét a szentség és megváltás filmjének, modern Mária Magdolna-történetnek, sőt „szent filmnek” is. A főszerepre Dugdale tökéletesnek találja Pethő Anikót, nemcsak azért, mert „megteremti saját fantáziavilágát és örökkön örökké hisz benne”, hanem azért is, mert „néha furcsa döntéseket hoz, amikre mindenki felhúzza a szemöldökét, de ő meggyőződéssel kitart mellettük”.

A cselekmény fejezeteit markáns zenei betétek tagolják, amelyeket a színpadi változatban maga a rendező írt. Tom Dugdale ugyanis a színházművészet mellett zeneszerzést is tanult és a Manhattan School of Music operaénekes szakán folytatta tanulmányait.

A produkciót 18 éven fölötti nézőknek ajánlja a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Ezt a döntést a törvény szabályozta, magyarázta Visky András művészeti aligazgató. „Vannak durva és explicit jelenetek is az előadásban, de maga a téma is olyan, hogy gyerekeknek semmiképpen sem való, tinédzserek számára is kérdéses. Habár mindannyiunk tinédzserkorában fontos szerepet játszott Lars von Trier filmje” – tette hozzá Biró Eszter dramaturg.

Visky hozzátette, hogy a darabok korhatáros besorolását sokszor problematikusnak látja, de az intézménynek muszáj alkalmazkodnia a törvényhez. Példaként a szintén 18+-os besorolású Ivanovék karácsonya című előadást hozta fel, amelyet szerinte éppenséggel „középiskolásoknak kellene látniuk és utána megbeszélni velük a látottakat.”

„Különbséget kéne tenni a prűdség, a félelem és az arra vonatkozó vakság között, hogy a középiskolás fiatalok mi mindent tudnak ma már a demokratikus internetnek köszönhetően” – vélekedett a színház művészeti vezetője.

A Hullámtörés szereposztását és a bemutatót követő előadások programját itt lehet tanulmányozni.

 

 

Kimaradt?