Botrányosra sikeredett a vasárnap este a Nemzeti Színházban

A bécsi Burgtheater vasárnapi esti előadása után a magyarországi demokráciáért aggódó levelet olvastak fel a Nemzeti Színházban.

A MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál felkérésére idén igent mondó Burgtheater (amelyik korábban visszautasította a Nemzeti Színház igazgatójának meghívását) az előadás után aktuálpolitikai performansszal készült. 

A Válasz.hu a Nemzeti Színházhoz közel álló informátora szerint, Jan Bosse, az előadás rendezője pénteken emailben értesítette a Nemzetit és a saját színészeit is, hogy nem jön el a vasárnapra megszervezett közönségtalálkozóra. Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója is hasonló levelet írt, így a színészek egyedül maradtak Budapesten az előadással. Bár Vidnyánszky felajánlotta nekik a közönségtalálkozó megtartását, helyette inkább levelet írtak.

A levelet az előadás után Martin Reinke olvasta fel németül és angolul: ebben elhangzott, hogy „a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek” ellenére is eljöttek Magyarországra, és örömmel játszottak a közönségnek. A Válasz.hu úgy tudja: a levél a darabban játszó két osztrák színész ötlete nyomán született, és a teljes társulat támogatását nem élvezte az akció. A közönség vegyesen fogadta az akciót, volt, aki tapsolt, volt, aki fütyült.

A színházigazgató Vidnyánszky Attila tudott a levél felolvasásáról, az általában az előadás utáni fogadáson átnyújtandó plakettet így rögtön az előadás végén, a színpadon adta át a levélolvasó Reinke-nek.

Kimaradt?