Magyar fotóművészek a nagyvilágból Marosvásárhelyen

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 14-ik kiállításának adott helyet Marosvásárhelyen a Bernády Ház. A tárlat anyagát több mint 1500 beérkezett fotóból válogatta három helyszínen három zsűri.

Nagyon színes anyag gyűlt össze, a zsűrinek témák és kategóriák szerint kellett értékelnie az alkotásokat, amelyek most leginkább a hagyományok, a hagyományőrzés témáját járták körül – mondta Kovács László Attila sepsiszentgyörgyi fotográfus, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke.

Az elbírálásra két hét állt rendelkezésükre, valamennyi zsűritaghoz digitális formában juttatták el a fotókat, hogy a három helyszínen, Magyarországon, a Felvidéken és Erdélyben, egymástól függetlenül, megszülessen a döntés, hogy melyek a legjobb, legsikerültebb képek, amelyeket a nagyközönség és a fotós kollegák számára is bemutatnak. Az alelnök elmondta, tavalyi kezdeményezésre életműdíjat alapítottak, amelyet első alkalommal Moldován Mohály szecselevárosi fotóművésznek ítéltek oda, valamint poszt mortem Nagy Zoltánnak Csíkszeredában. Az idén ezt a díjat marosvásárhelyi alkotó, Haragos Zoltán kapta.

Kovács László Attila azt is elmondta, a fotókon dominál Erdély, nem csak a helyiek, de a magyarországiak is idejárnak fotózni, a táj, az emberek, a különböző szokások, hagyományos események érdeklik őket. 

Kovács László Attila, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke

Kimaradt?