Magyar Költészet Napja az Erdélyi Magyar Televízióban

Idén is ünnepi műsorokkal készül a Magyar Költészet Napjára az Erdélyi Magyar Televízió. Április 11-én a Színes tinták című esti verselőben a magyar költészet néhány kiemelkedő darabját elevenítik fel, az ŐszinTE társulat előadásában pedig – igazi újdonságnak számító – versfilmekkel ismerkedhetnek meg a nézők. Ugyancsak a magyar lírával foglalkozik szombaton a Női szeszély különkiadása, és természetesen a Kultúrcsepp is a költészet napi eseményekre összpontosít az április 14-én, kedd este látható adásában.

Az ŐszinTE versszínház egy 2010 őszén, Kolozsváron alakult kis társulat, melynek vezető-rendezője Kocsis Tünde, és amely jelenlegversek megfilmesítésével foglalkozik. Eddig összesen hat versfilmet készítettek el, többek közt Juhász Gyula, Pilinszky János és Háy János alkotásait is felhasználva. Bár a csapat már több éve kísérletezik a versfilmekkel, munkájuk eredményét eddig még sehol sem mutatták be, így a nagynyilvánosság előtt az ETV-ben debütálnak ezek a produkciók.

Annak ellenére, hogy József Attila születésnapján ünnepeljük a Magyar Költészet Napját, az Erdélyi Magyar Televízió nem csak ezen az egy napon tiszteleg a lírai alkotások előtt. Immár több mint egy fél éve napi rendszerességgel látható a Színes tinták című műsor, ahol a magyar és egyetemes líra legkiválóbb alkotásai kerülnek középpontba, a klasszikus, modern és kortárs költészet legszebb versei pedig ismert színészek és tehetséges pályakezdő fiatalok előadásában hangzanak el. Az elmúlt időszakban több erdélyi magyar színház – a marosvásárhelyi, temesvári, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi – művészei, mellettük pedig színész szakos egyetemi hallgatók voltak láthatóak az esti verselőben. Április 11-én az eddig elkészült több mint 100 vers közül láthatnak igényes válogatást az ETV nézői, a nap folyamán többször is jelentkező Színes tintákban.

Ugyancsak szombaton, a Női szeszély alkalmi különkiadásában három hölgy fog vallani a költészethez fűződő kapcsolatáról. Csutak Réka színésznőben, Rácz Melinda magyar szakos tanárnőben és Weghofer Erna könyvesbolt vezetőben az a közös, hogy mindannyian hisznek a versek erejében, értékében, illetve a mindennapokban is felfedezni vélik azok üzenetét, szépségét. Gondolataikat kedvenc verseikkel, költőikkel is példázzák majd a szombat délután 6 órától kezdődő műsorban, amelynek e heti jelmondata Dsida Jenő költőtől származik: „Hiszek a nőben, a versben, a szépség és jóság missziójában.”

A Magyar Költészet Napjával, versekkel és kortárs lírával foglalkozik a Kultúrcsepp április 14-i műsora is. A kedd este fél 9-től látható magazinban többek közt a Posztolj verset az utcára című kezdeményezésről, a Fiatal Írók Szövetségéről, illetve az Atlantisz harangoz nevet viselő szavalóversenyről is szó lesz majd. 

Kapcsolódók

Kimaradt?