Lengyel Filmnapokat szerveznek Nagyváradon

2015. április 2–5. között kerül sor a Cinepolska – Lengyel Filmnapokra Váradon, a Bukaresti Lengyel Intézet és a Lengyel Filmesek Alapítvány szervezésében, a Lengyel Filmművészeti Intézet támogatásával.

Nagyváradon a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület vesz részt a szervezésben, immár ötödik alkalommal - írja az erdon.ro. A filmnapok helyszíne a Partium Keresztény Egyetem díszterme (Városháza utca 27. szám). A belépő a rendezvényre: 5 RON/nap, diákoknak és nyugdíjasoknak: 3 RON/nap.

Az április 2-án 19 órától megnézhető Papusza című 2013-as film az első cigány költőnő, Bronisława Wajs „Papusza” valós tényeken alapuló, drámai története, az első roma nyelven forgatott lengyel filmalkotás. Április 3-án este Élni jó/Chice się żyć (2013) címmel vetítenek valós történetet feldolgozó optimista és humorral teli filmet a mozgássérült Mateuszról, aki a külső világgal való kommunikációs nehézségei ellenére bebizonyítja, hogy mire képes az emberi lélek ereje.

Április 4-én vicces és zenében gazdag történetet láthatnak a nézők az ifjúságról, barátságról és szerelemről azokban az időkben, amikor az álmok netovábbja egy Fiat 125p gépkocsi volt. Címe: Jegy a holdra/Bilet na ksiezyc (2013). Másnap, a zárónapon a Baby blues/Bejbi blues (2012) című filmet tűzik műsorra. A főszereplő Natalia csak 17 éves és már anyuka. Azért szült gyermeket, mert erre vágyott, nem véletlenül történt. „Cool” dolog, hogy legyen egy gyereked, felöltöztetheted designer ruhákba, de a legfontosabb az, hogy van valaki, aki csak a tied, és aki egész életében szeretni fog - mondja.

Kimaradt?